Работна среща в Областна администрация Силистра по проблема с преминаващите тежкотоварни автомобили

14/5/2020
В заседателната зала на Областна администрация Силистра бе проведена работна среща във връзка с проблема с преминаващите през Силистра тежкотоварни автомобили. Тя бе по предложение на група граждани инициатори и целта й бе разглеждане на междинното развитие на въпроса, по който бяха проведени няколко граждански протеста и за решаването на който има поредица от актове на регионалните и на местните власти.
 
Всичко това е продължение на действия, започнали още миналата година, документацията по които е представена на среща през м. февруари т.г. при министър-председателя Бойко Борисов, проведена в Министерски съвет на Република България. Документация е предоставена и на ресорни министерства, имащи отношение към проблема, включително и относно рестарта на Фериботен комплекс „Силистра – Кълъраш“.
 
Със заповед на премиера на страната е назначена смесена междуведомствена работна група, включваща представители на поне 4 министерства. Възникналата епидемия от коронаровирус и въведеното извънредно положение в страната във връзка с него са създали обективни трудности за работата на Групата.
 
За този месец е насрочено заседание на Смесената българо-румънска експертна комисия по корабоплаването по р. Дунав, от решенията на която зависи придвижването на проблема с работата на ферибота по повод заявката на румънски оператор за експлоатация на съоръженията на Ферибота.
 
В работното заседание, на което домакин бе областният управител Ивелин Статев, участваха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра, както и Тодор Тодоров – член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ и областен координатор на партията. Заседанието премина с участието на представители на групи от граждани, осъществили протести по темата през последните години, сред които и д-р Недко Белев от Фондация „Човек, природа и здраве“.