339 души в карантина в област Силистра, отворени пазари, паркове и заведения на открито

4/5/2020
Според справката на РЗИ Силистра до Областен кризисен щаб, в момента в активна карантина са 339 души в област Силистра (увеличението на бройката спрямо предишната в края на м. април идва от "движение" на хора в празничните дни, като някои по тази причина влизат в повторен период на наблюдение). От РЗИ Силистра съобщиха: от 4 май стартира пробонабиране за RT PCR тест на персонала, работещ в институции за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Във връзка с изменения и допълнения в заповед от 3 май т.г. на МЗ на противоепидемичните мерки във връзка с коронаровируса се очакват указания, вкл. и на БАБХ за прилагане в обекти като ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници и др.).
 
В дните от 1 до 4.05. при на проверки и контрол на поставените под карантина лица от страна на ОДМВР Силистра има установени 5 случая на неспазване на наложена карантина, 4 от които са на територията на град Силистра, и 1 случай на нарушена карантина на територията на РУ Тутракан. През денонощието са установени 22 случая на извършени нарушения по отношение на въведените забрани със заповедта на министъра на здравеопазването (неносене на предпазни маски и за посещение на обществени места).
 
Според заповед на кмета на община Силистра, Дунавският парк е със свободен достъп всеки ден от 9.30 ч. до 18.30 ч. само за деца до 12 години, задължително с придружители – до двама възрастни. Служители на отдел „Инспекторат“ и охраната на парка указват еднопосочното движение на посетителите. Не се позволява ползване на детски площадки и кътове за игра, на спортни площадки и на фитнес уреди на открито.
 
Община Силистра се обърна с призив да се спазва 2,5 м отстояние между различните семейства, да не се сяда по пейките и да на се влиза в никакви пререкания. Поради забавяне на изработката на указателни табели и знаци, Дунавският парк все още не е със своден достъп за други категории граждани. Разрешени са обаче разходки в местности като крепост „Меджиди табия“, „Орехова гора“, „Чатал чешма“, района около паметник на Иван Стайков.
 
На тях други и на други обособени места с паркова среда разходката се осъществява по пътеки и алеи при изпълнение на мерките за противоепидемична защита. Движението да се осъществява плътно вдясно на алея/пътека, да се избягва докосване на повърхности - паметници, дървета, кошчета за смет, пейки, както и сядане в тревни площи или на пейки; не се допуска в групи събиране на деца и възрастни от различни семейства.
 
На имащите нужда от хранене община Главиница чрез Домашен социален патронаж се предоставя безплатна храна в прибори за еднократна употреба. На територията на общината Главиница е разрешено провеждане на пазари в населените места при строго спазване на противоепидемичните мерки; както още посещенията в паркове и кътове при същите условия. Разрешено е използването на вендинг/кафе автомати и др. автомати/машини за топли напитки и храни.
 
Към 4.05.2020 г. няма докладвани проблеми от кметовете и кметските наместници за територията на цялата община Кайнарджа. Към момента в община Кайнарджа има 22 лица под 14-дневна домашна карантина.
 
Уточнение: информацията за общините е на база на постъпилите справки в Областен кризисен щаб. Възможни са по места и други конкретни актуализирани заповеди и дейности на кметовете на общини, но да не са представени в Областна администрация, поради което не могат да бъдат обобщени и съответно съобщавани. Отнася се както за конкретната обстановка в общините, така и за направените дарения.