Справка от РЗИ и ОДМВР в Силистра във връзка с коронавируса и съобщение на община Силистра за начин на отбелязване без общи ритуали на празниците за 6 и 9 май

30/4/2020
В изпълнение на заповедта от 17.03.2020 г. на Окръжна прокуратура Силистра справката в РЗИ към 29.04.2020 г. в Силистренска област показва, че под наблюдение и 14-дневна домашна карантина общият брой на поставените стана 1 714 лица, от които 1 437 вече са излезли от този режим без оплаквания (това са завърнали се от страни със случаи на COVID-19). За същия период връчени с натрупване 1 735 са предписанията от дежурните на ГКПП-Силистра и контактни на болен с коронаровирус.  Няма увеличение на болните в областта (5 в МБАЛ Силистра). През последното денонощие при направените от екипите на ОДМВР Силистра проверки са установени 5 случая на нарушена карантина - на територията на РПУ Силистра, и 8 случая на неносене на маски в град Силистра.
 
В уеб-базираната информационна система за пристигналите в страната лица ежедневно (вкл. в събота и неделя) се въвеждат данни за подлежащите на 14-дневна домашна карантина. Лицата без личен лекар се наблюдават от инспектори на РЗИ-Силистра. На ГКПП Силистра се изпълняват дежурства за 24-часов граничен здравен контрол, като и 24ч. дежурства на дежурен телефон 0879 170 186, за въпроси и сигнали. От няколко дни дежурните служители на е работят с таблети за електронна обработка на данните, като на преминалите лица-български граждани се връчва разписка за връчена декларация за запознаване с предписание за поставяне под карантина.
 
На водачите на товарни автомобили, които не са български граждани, се връчва разписка за връчена декларация за запознаване с предписание на три езика (български, английски и турски), както и се определя маршрутен лист с отразяване на дистанцията (ГКПП, през което ще напуснат територията на страната).
 
Междувременно от община Силистра съобщиха: в условията на извънредно положение и протиовоепидемични мерки в Силистра на Гергьовден не се предвижда общ ритуал (панихида и слова) край Мемориал "Военно гробище на загиналите в Първа световна война" (статутът му е от 2012 г.). Своята почит институциите и гражданите могат да поднесат в свободен порядък по свой избор на време, спазвайки дистанция и носейки маски.

Намиращият се край ГКПП Силистра (ĸpъcтoвищe нa yл. „Ceдми ceптeмвpи” и yл. ”Дpъcтъp") мемориал е част от Национален регистър на военните паметници (44 в област Силистра, като техният областен регистър е в самостоятелен панел на сайта на Областна администрация - silistra.government.bg)

Иcтopичecĸи фaĸти: Boeннoтo гpoбищe в Cилиcтpa e тpeтoтo (другите две са в Тутракан - мемориал край с. Шуменци 1916, и в Добрич) в Бългapия oт вpeмeтo нa Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa. Πaмeтниĸът e едновременно и ĸocтницa. Cтpoeн e пpeз 1916 г. и e oтĸpит нa 1 януари 1917 г. Тук са пoгpeбaни 53 вoйни с различни чинове (офицери - 3, пoдoфицepи - 4, вoйници - 46. Πpeз 2006 г. oбщинa Cилиcтpa peмoнтиpa и пoчиcти мeмopиaлa в paмĸитe нa нaциoнaлнaтa ĸaмпaния „Cв. Гeopги Πoбeдoнoceц”.

Очаква се по подобен начин да бъде честван и 9 май - Ден на победата над хитлеристка Германия и 75 години от края на Втора световна война, по традиция на територията на паметника "31 Силистренски пехотен полк-Железен" със Стена на славата (кръстовище на бул. "Македония" и ул. Добруджа").