Справка от РЗИ Силистра във връзка с коронаровируса

29/4/2020
 
В сумарен план с натрупване от 17 март насам към 28.04.2020 г. в Силистренска област под наблюдение в 14-дневна домашна карантина във връзка с епидемията от коронаровирусна инфекция са били или още са 1 698 души (за 1 392 от тях карантината е приключила без оплаквания) – става дума за хора, завърнали се от страни със случаи на COVID-19. Лицата без личен лекар се наблюдават от инспектори на РЗИ Силистра. За същия период са връчени общо 1 643 предписания от дежурните на ГКПП Силистра и за контактни на болен с вируса. Заедно с карDнтинираните, всички те са част от обновяваната с данни всеки ден уеб-базирана информационна система.
 
Към 29.04.2020 г. няма новорегистрирани към общо петимата болни, чиято хоспитаризация продължава в МБАЛ Силистра, съответно в ОАИЛ (трима) и  в „Инфекциозно  отделение” (двама).
 
Телефон 0879 170 186 е на разположение 24 часа в денонощието за въпроси и сигнали. Без прекъсване е дежурството за граничен здравен контрол на ГКПП Силистра. Граничните служители от 27 април вече работят с таблети за електронна обработка на влизащите в страната, както и на преминаващите.
 
По повод възстановените дейности на детските и на женските консултации, както и във връзка с профилактичните имунизации, инспектори от РЗИ Силистра са проверили амбулатории с по-голям брой пациенти в детска възраст,  установявайки, че определените дни се спазват. Изпълнени са изискванията за покана на родителите по график, за да няма струпване пред кабинетите. Часовете за профилактика са съобразени с работните графици на съседните лекарски кабинети.