Ново: на ГКПП Силистра обработват с таблети информацията за влизащите и преминаващите

28/4/2020
По информация от РЗИ Силистра до Областен кризисен щаб към 27.04.2020 г. в Силистренска област под наблюдение във връзка с COVID-19 в 14-дневна домашна карантина до този момент са били поставени общо 1 683 лица, като за 1 366 тя е изтекла без оплаквания, а 1 508 са били предписанията на преминали ГКПП на връщане от страни, където има регистрирани заболявания от коронавирус. Напомня се, че петима са заразените в областта, хоспитализирани в МБАЛ Силистра (трима от тях са в ОАИЛ, а двама – в „Инфекциозно отделение”).
 
Продължава и 24-часово дежурство на инспектор от РЗИ за въпроси и сигнали чрез обаждания на телефон 0879 170 186. На ГКПП Силистра се изпълняват дежурства за 24-часов граничен здравен контрол. Ново: работата на дежурните служители на ГКПП Силистра е обезпечена с таблети за  електронна обработка на данните. На преминалите лица – български граждани, се дава  разписка за връчена декларация за запознаване с предписанията за поставяне под карантина.
 
На лицата, водачи ва товарни автомобили, които не са български граждани, се дава разписка за връчена декларация с предписание на три езика (български, английски и турски), както и им се определя маршрутен лист с отразяване на дистанцията (ГКПП), през което ще напуснат територията на страната.
 
При спазване на разписаните условия започна организация за профилактични дейности в амбулаториите на ОПЛ в определените дни (вторник и четвъртьк) в изпълнение на заповед № РД-01-225/20.04.2020 г. на министъра на здравеовазването относно отмяната на ограничението за провеждане на детски и женски консулвтаци, и на профилактични имунизации, както и във връзка с възставовяванено на плановата лечебна дейност в болниците.