Обобщение към 21 април по материали, пратени от институции до Областен кризисен щаб Силистра

21/4/2020
Обобщение по материали, пратени от институции до Областен кризисен щаб Силистра, създаден в условия на извънредно положение във връзка с проблема с коронавируса.  В справката на ОДМВР Силистра се казва, че в периода 17-21.04.2020 г. има установени две нарушения на наложената карантина (по един на териториите на районните управления на Тутракан и Дулово). По случаите са извършени проверки, материалите от които ще бъдат докладвани на Районна прокуратура Силистра. Отделно са 47-те нарушения на въведените забрани за носене на предпазни маски на публични места.
 
От пристигналите до обедните часове на 21 април съобщения от общинските администрации ситуацията има следното описание. В община Кайнарджа 22 са лицата, поставени под карантина, от 125 общо, завърнали се  от чужбина от началото на извънредното положение до момента. Няма докладвани проблеми от кметовете и кметските наместници в общината. Под контрол и наблюдение на територията на РУП Тутракан за домашна карантина са 37 души. Трима са под карантина в община Алфатар - в града, както още в селата Чуковец и Алеково. От общините Ситово и Главиница докладват, че продължават традиционните си дейности по изпълнение на социални услуги на населението, както и на дезинфекция на помещения и терени.
 
За инициативи на читалища в условия на извънредно положение научаваме от публикации в сайта на РЕКИЦ Читалища Силистра (http://rekits-silistra.com/), примерно дистанционно обслужване и информиране на читателите, както и включване на самодейци в различни дейности, някои от които свързани с подпомагане на мерките срещу коронавируса.