Случаи в Силистренско с коронавирус, нови мерки в областния град

31/3/2020
Семейство от село Сребърна край град Силистра (мъж и жена – българка и англичанин, завърнали се от Англия и били в карантина) са сред новите 25 случая на заразени с коронавирус в България, заявиха от Националния оперативен щаб по справка от последното денонощие. В момента по официални данни заразените у нас са 379 души (57% от заразените са мъже, 43% - жени). От тях 113 са в болница, а 13 са интубирани и са в интензивни отделения. Средната възраст на заразените е 46 години, а на смъртните случаи е 66 години. За 18 души има информация, че са изписани, защото са дали по две отрицателни проби. 
 
Междувременно стана ясно разпределението на лични предпазни средства по РЗИ в страната. В раздел „защита за очи – шлем” – за РЗИ Силистра (95 бр.). Отпуснати са и 50 квоти за закупуване от „Бул Био-НЦЗПБ” ЕООД (производител на над 600 лекарствени продукти и медицински изделия) на маски за специализиран персонал. 
 
Относно задължителното от 31 март носене на маски на обществениместа, има гратисен период до 00.00 ч. в събота, в който хората мога да си закупят маска. От МВР ще уточнят точно къде трябва да се носи тя, но това са обществените места (навсякъде където няма контролиран достъп) – магазини, аптеки, болници, градски транспорт, банки, административни приемни, вкл. на КАТ. 
 
Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов свика вчера заседание на ОКЩ, където бе взето решение: община Силистра ще постави предупредителни табели на територията на Дунавския парк на всичките 9 входа, както и по всички спортни площадки, за да е видно, че не може да се тренира на открито, съгласно превантивните мерки обявявани всекидневно от Националния оперативен щаб. Ще продължи охраняването на парка от длъжностни лица. 
 
Табели ще бъдат поставени на видно място в подходите към крепостта „Меджиди табия”. Единствената цел е да се спазват ограничителните мерки и да бъде спряна/ предотвратена заразата от коронавируса. Всички забрани важат и за междублоковите пространства, местата около кварталните магазини, където се събират групи хора, край беседките и др. 
 
Дежурствата на ГКПП Силистра продължават, както и 24-те часови дежурства на инспектори за обслужване на дежурен телефон 0879 170 186, на който граждани и служители от други ведомства отправят своите въпроси и сигнали. 
 
В община Тутракан към  31.03.2020г. няма регистриран случай на заболял от коронавирусна инфекция. Под контрол и наблюдение от органите на РУП  Тутракан за домашна карантина са общо 68 души на територията на цялата община. Въведени са и се спазват противоепидемични мерки, свързани с ограничаване на разпространението на COVID-19. За изпаълнение на пердписанията докладват и от община Ситово - вкл. дезинфекция на сгради, проверка на лица под карантина, осигуряване на маски и ръкавици.
 
От 30.03.2020 г. към предприетите мерки в община Дулово са добавени нови: уведомяване на всички служители с експертни решения на ТЕЛК и доказани заболявания на дихателната система, сърдечно съдовата система и онкологични заболявания, бременни и работещи на възраст над 60 години, че по тяхно желание могат да ползват платен или неплатен отпуск; изготвят се информационни материали за действия и поведение в условията на епидемия от коронавирус /постери, табла и др./; разпоредено е спиране на използлзването автомати за кафе и топли напитки, разположени на открито и закрито на територията на община Дулово.
 
По данни на всички кметове и кметски наместници в селищата на територията на община Кайнарджа има общо 40 човека под карантина. Кметовете и кметските наместници препоръчват и съблюдават не само завърналите се да спазват карантината, но и техните семейства, за да се ограничат колкото е възможно ече контактите. За хората, които не се съобразяват с препоръките, се подава информация към органите на МВР за отправяне на предупреждения и вземане на адекватни мерки.
--
За изпълнявани мерки съобразно заповедта от МЗ съобщават и от ГПУ Силистра: при провежданите всекидневни/периодични инструктажи на полицейските служители не се допуска събирането на групи от хора в служебно помещение, инструктужът преминава в индивидуален порядък. Помещенията (стаите за инструктаж) редовно се почистват, дезинфекцират и проветряват. На служителите, назначавани на пътища и интензивен трафик от лица и ППC, са осигурени с предпазни средства и при проверки на водачите и пътниците в ППC се спазва необходимата дистанция.   
 
Служителите пряко ангажирани с дейности по зддържане, работа със задържани лица и конвоиране на лица, също са осигурени със защитни средства. Служителите от дежурните смени извършват съвместни проверки с органите от РЗИ Силистра на лица и превозни средства, като при констатиране на пристигащи от рискови държави се провеждат предвидените мероприятия. Попълват се анкетни карти и се връчват утвърдените от Министерство на здравеопазването предписания за поставяне под домашна карантина. През последното денонощие на ГКПП Силистра са връчени 59 броя предписания за поставяне под карантина на лица, завърнали се от рискови държави.
---
От ОДМВР Силистра съобщиха, че са издадени множество във връзка с разпореждания от МЗ и по указания на Главна дирекция на ГД „Национална полиция“ София във връзка с изпълнение на мерките по проблема с коронаровируса. Провеждат се регулярни координиращи работни срещи с представители на РЗИ и с Гранична полиция в Силистра, в които се изяснява и актуализира механизмът за максимален обхват на гражданите, завърнали се в България. Всеки ден в РЗИ Силистра се подават списъци на лицата с предписания за режим на карантина (на териториален принцип).
 
Изградени са денонощни контролно-пропускателни пунктове по основните пътни артерии: от Силистра за Русе, Шумен и Варна. През периода 30-31.03.2020 г. са установени 5 случая на неспазване на наложена карантина (един в Дуловско и 4 на територията на РПУ Силистра), като по тях са били извършени проверки, а материаліите са докладвани.
 
---
Министърът на здравеопазването отмени т. 9 от заповедта си от вчера - 30.03.2020 г., свързана с въвеждане на носене на маски.