Празник на църквата в Татарица

14/10/2019
С тържествена литургия с последващ традиционен курбан за здраве премина празникът в старообредната православна църква „Покров на пресвета Богородица“ в някогашното село Татарица, което днес е съставно на село Айдемир. Храмът е към Православна страообрядческа Славска епархия със седалище в Тулча в Република Румъния, чийто представител в лицето на отец Флориан ръководи богослужението според каноните на вярата. Това е единственият у нас православен старообряден храм, който е с над 150-годишна история и обслужва духовността на над 50-те старообрядчески фамилии в селото. 
 
Празникът за Покров Богородичен е от 10-и век и е в почит на явяването на Божията майка в Константинопол, случило се в края на живота на св. Андрей Юродиви. В богослужението се включиха заместник-областният  управител Стоян Бонев, който поздрави местните миряни от името на Областна администрация Силистра, кандидати за кмет на селото и на общината, както и кандидати за общински съветници.
 
Според спомени в селото, в началото храмът е бил параклис, в който са били изпълнявани богослужения, а след това се достроява по руски образец и модели на други православни храмове, за да бъде осветен. Историята на храма помни пожар и много опити за грабеж.
 
Църквата има правоъгълна форма – оприличавана е на кораб, носещ се по вълните на житейското море. В покривната част е поставен руски старообряден кръст за прослава на Исус Христос, разпънат на кръста. В края на храма е издигната камбанария със седем камбани.
 
Вътре храмът се състои от три части: олтар, среда и притвор (паперт). В село Айдемир има още една църква – това е православният храм „Св. Тройца“, който също е уникален и има руска връзка. Построен е от руски войници през 1829 г. по време на поредната руско-турска война и тази година навършва 190 години.
 
В местността „Кълнежа“ на километър край главния път Силистра – Русе е православната църква към Доростолска епархия, която също носи името „Покров Богородичен“. Изградена е през 1996 г. по идея на тогавашния митрополит Генадий в годините на Алтернативния синод, но нейният празник е на 1 октомври по календара на БПЦ.