Заседание на Областен съвет за сигурност (кризисен щаб)

27/2/2018
В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областен съвет за сигурност (кризисен щаб), свикан от областния управител на област Силистра Ивелин Статев във връзка с усложнената обстановка в областта – силен снеговалеж и висока скорост на вятъра. В резултат на това са затворени пътища по основни направления: Силистра - Русе (с уговорката - възможно е пътуване до Зафирово) и Силистра – Добрич (до Средище е възможно, но откъм страна на Добрич пътят е затворен). На разположение сред над 40 машини са три ротора, пуснати в действие в същите направления плюс по главен път Силистра – Шумен. Работи се по пускане в действие и на третокласната пътна мрежа.
 
Бедствено положение е обявено в община Главиница, тъй като на места снегът е на 50 см. По 3 неучебни дни със заповеди на кметовете има и в 7-те общини от региона. По информация от РУО на МОН ще бъдат поискани още два – за четвъртък и петък, от министъра на образоването, тъй като е взета предвид неблагоприятната прогноза за времето до края на работната седмица.
 
От 26 февруари ОДМВР Силистра е организирала 5 контролни поста по основните пътни направления извън областния град. Пожарната служба е в готовност, но разполага само с едно МТЛБ, което засега не се е наложило да бъде ползвано. Всички родилки с термини са под наблюдение – някои вече са родили, а други са в болнични заведения – и трите болници в региона работят.
 
Не работи обаче фериботният комплекс, който е на румънска територия до ГКПП Силистра. Съответно няма пътища и от другата страна на река Дунав – както в посока град Констанца, така и в посока град Букурещ през град Кълъраш. В над 10 населени места в област Силистра (9 в община Дулово, 3 в община Главиница и др.) има проблеми с водоподаването. Само в село Ламбриново – община Силистра, водата е спряна, тъй като там, както и в село Бабук, няма електричество. В село Айдемир са възможни частични изключвания на тока, предвид проблеми по трасето.
 
Областният управител благодари на всички служби за положените усилия при решаване на проблеми, възникнали в условията на сурова зима.