Обстановката в област Силистра към 14 часа на 26 февруари 2018

26/2/2018

Обстановката по пътищата в област Силистра продължава да се усложнява, предвид не толкова интензивния снеговалеж, а заради силния вятър, съобщават от ОПУ Силистра. Актуална е забраната за движение на тежкотоварни автомобили по пътя за Русе, по настояване на русенци. Ток и вода има във всички населени места.

На места в областта има снегонавявания. Познати са част от невралгичните отсечки: преди Алфатар и разкола за село Цар Асен - по пътя за Шумен, както и по-нататък при Овен - Окорш; участъкът Богорово - Главан - по пътя за Добрич, също е опасен.

От ОПУ Силистра твърдят, че са пуснати да работят над 40 машини - засега предимно с гребла и песъкари, но ще се наложи да влязат в действие грейдери, подгряват се и ротори.

Според прогноза за времето: интензивни валежи от сняг в комбинация със силен до бурен североизточен вятър. Опасност от преспи и снегонавявания, особено в североизточната половина от страната и планинските райони. Заледявания. Намалена видимост.

И още: Вятърът ще е силен с временно отслабване във вторник, предимно от североизток и ще създаде условия за виелици и навявания! Температурите ще останат ниски – минимални до –12, максималните също ще са отрицателни, освен по крайбрежието, където ще са около и малко над 0 градуса.

В четвъртък облачността временно ще се разкъса, а валежите ще спрат. Вятърът ще се обърне от запад-северозапад, а по-късно от източна четвърт и до края на седмицата ще остане слаб.

От четвъртък ще започне постепенно затопляне, което ще се почувства повече в събота и неделя, когато минималните температури ще станат положителни, а максималните ще достигат 5 – 10 градуса.

Заповеди на кметовете на общините Тутракан и Главиница спряха учебните занятия за понеделник и вторник в по 4 училища във всяка от двете общини. Кметът на Дулово заповяда спирането на учебни занятия в общината във вторник и сряда, а кметът на Силистра вече обяви същите дни за неучебни.