Награда от областния управител за победителя в ритуала за Богоявление в Силистра

6/1/2016
 
В акваторията на река Дунав в Силистра бе проведен традиционният ритуал за Богоявление, организиран от Доростолска епархия със съдействието на община Силистра и с участието на Областна администрация.
 
Ритуалът бе част от всички събития, свързани с празника, започнал с литургия в православния храм „Св. св. Петър и Павел“ и продължил преди финала с литийно шествие, в което се включиха областният управител Стоян Бонев и от името на общината - заместник кметът Емил Гойчев .
 
Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий хвърли кръста в реката и за него се бориха 12 плувци, от които за 15-и път Светлин Иванов достигна пръв, за да заслужи аплодисментите, честта да се нарича победител и правото да получи дарената лепта, както и специален подарък от областния управител, който му го връчи лично. Стотици силистренци получиха възможността да се снабдят със светена богоявленска вода.
 
В Тутракан Иван Радев спечели борбата в река Дунав за богоявленския кръст. Той и още поне петима се включиха в традиционния ритуал на местния православен храм.