Областният управител на Силистра поздрави организаторите на 16-дневна кампания срещу насилието над жени

26/11/2015
 
В Силистра стартира кампанията "16 дни срещу насилието над жени", дело на Експертния регионален съвет срещу домашното насилие, на който съучредител е Областна администрация Силистра; на ЖС "Екатерина Каравелова" и др. техни партньори. Във връзка с инициативата, провеждана за пореден път в областния град, областният управител Стоян Бонев отправи свой поздравителен адрес с послание за успех на кампанията.
 
В разпространено съобщение от организаторите се казва: "Алиансът за защита от насилие, основано на пола, e част от световната инициативата на организации, институции и граждани в световен мащаб, наречена „16-дневна кампания”. Всяка година в нея е различен фокусът по глобалната тема „Насилие срещу жени”. Тази година се навършват 20 години на Пекинската декларация и платформа за действие в това направление. Това е повод за Секретариата на ООН да призове чрез експресията на оранжевия цвят да бъдат предприети действия за политическо и обществено сътрудничество с цел преодоляване на насилието над жени."
 
През 2015 г. избраният локален тематичен акцент е върху спешното ратифициране от страна на българското правителство на Истанбулската конвенция. Във връзка с кампанията Експертният регионален съвет по проблемите на домашното насилие и Женско сдружение „Екатерина Каравелова” в Силистра ще реализират няколко инициативи: 25 ноември бе определен за Ден на отворените врати, проведен в офиса на организацията - Центъра за консултиране и превенция на домашното насилие, на ул. Никола Вапцаров №51, след което бе семинарът с членове на Ученическия парламент на тема „Домашно насилие”, с участието на представители на МВР, на прокуратурата и на съда.
 
На 30 ноември и на 2 декември ще бъде проведен на два пъти т.нар. флашмоб в предварително избрани райони на град Силистра. На 3 декември е традиционният вече концерт под мотото „Заедно по-добри” с участието на Балет ЛИДЕНС, Вокална школа МЕГАТОН, музикални групи и театрален състав с р-л Христо Христов. Проявата е в съчетание с изложба базар за набиране на средства за дооборудване на преходна къща РЕЗИЛИАНС и в полза на социалните услуги, предоставяни от Женско сдружение „Екатерина Каравелова”.
 
16 дни активност срещу насилието върху жени е една кампания, актуална от четвърт век насам, спонсорирана от Центъра за глобално лидерство на жените, провеждана между Международния ден срещу насилието над жени – 25 ноември, и Международния ден на човешките права – 10 декември, свързан с приемането на Декларацията за правата на човека през далечната 1948 г., ставаща все по-актуална у нас и по света. Нека с КОД ОРАНЖЕВ се изправим в дните на една световна кампания срещу насилието над жени. „Оцветете света в оранжево” означава светло бъдеще без насилие.