МБАЛ Силистра получи акредитация за обучение на лекари в 22 специалности

20/10/2015
         В Деня на св. йоан Рилски, който е Ден на българкия лекар и празник на Българския лекарски съюз, от МБАЛ АД Силистра уведомиха обществеността, че след положена успешна акредитация през следващите 5 години най-голямото болнично звено в област Силистра се превръща в база за следдипломно обучение на лекари специализанти по 22 медицински специалности. Това съобщи на среща с медиите управителят на дружеството д-р Даниела Костадинова. 
       Акредитацията дава възможност да се реши в някаква степен и проблемът със сериозния дефицит на  млади кадри. В момента силистренската болница е сред тези в страната с най-много лекари на пенсионна възраст при средна възраст от 50 години на 110-те медици специалисти. Затова от болничното заведение се опитват да привличат млади лекари, давайки им възможност за обучение и развитие, подобно на 12 специализанти, вече започнали обучение. 
       „Предлагаме им да сключат договори, подпомагаме тяхното обучение със служебни отпуски и финансово, срещу което те се задължават да работят в болницата след защитаване на специалността за срока колкото е самата специализация“, каза още д-р Костадинова. 
       По случай Деня на българския лекар тя пожела на всички свои колеги работещи днес в особено трудна ситуация да съхранят достойнството на професията си. Областният управител Стоян Бонев отправи поздравителни адреси до лекарите в болниците в Силистра, Дулово и Тутракан, до „ДКЦ 1“ ЕООД в Силистра и до всички медици в областта.
       В параклиса на болницата, носещ името на светията, покровител на българската медицина, изграден преди години с дарения в двора на болницата в крайдунавския град, бе отслужена литургия с участието на отец Георги от Доростолска епархия.
      Междувременно министърът на здравеопазването д-р Петър Москов обяви 100-те най-добри лични лекари в цялата страна. Сред тях са двама от област Силистра – д-р Шезаи Кязим с практика в Дулово, и д-р Мариян Керчев с практика в ситовското село Искра.
     Личните лекари са класирани след изследване, анализ и оценка по утвърдени критерии на ефекта от диагностично-лечебните дейности при болни със захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания и други заболявания, посочват от МЗ.
     Класирането е направено от работна група определена със заповед на Министъра на здравеопазването от 24.01.2015 г. Председател на работната група бе доц. д-р Димитър Чаръкчиев – съветник на министъра на здравеопазването. Проверката е във връзка с изпълнението на Националната здравна стратегия, одобрена през 2014 г. от МС на Република България.