До средата на ноември се очаква да бъдат възстановени плащанията от Европейската комисия по оперативна програма „Околна среда“

29/10/2014
 
          До две седмици се очаква Европейската комисия да възстанови плащанията по ОП „Околна среда“, съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова. Това стана ясно след проведен разговор с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан във вторник. След приключилите проверки Комисията е потвърдила, че системите за управление и контрол на ОП „Околна среда“ работят. Вицепремиерът Цанова благодари на администрацията за положените усилия в подобряването на системите, така че да се стигне до благоприятно решение. „Голяма част от този труд остана невидим за обществото. За нас това беше приоритетна задача“, посочи Цанова.
             Преди възстановяването на плащанията, до края на тази седмица, българската страна ще изпрати на ЕК искане за плащане с отразена финансова корекция от 9,5 процента. Очакваме 700 млн. лева от ЕК по ОП „Околна среда” до края на годината, съобщи още вицепремиерът. Държавният бюджет до момента е разплатил около 450 млн. лева по „Околна среда“ и двете спрени оси на ОП „Регионално развитие“. Възстановяването на плащанията от страна на Комисията ще има положителен ефект върху държавния бюджет, коментира Илияна Цанова.