Пламен Орешарски: Усилията на кабинета за намаляване на административните тежести са и антикорупционни мерки

4/4/2014
           Всичките ни действия са насочени към по-голяма прозрачност, заяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в парламента. Премиерът подчерта, че  усилията на кабинета за намаляване на административните тежести може да се разчитат и като антикорупционни мерки. "Когато гражданите и бизнесът не зависят в такава степен от "разрешения на администрацията" - това е предпоставка и за по- чисти обществени отношения", отбеляза г-н Орешарски. Той добави, че до края на годината режимите, които ще бъдат облекчени или отменени, ще надхвърлят 100. "Това не е правено от което и да е българско правителство в последните 24 години", каза министър-председателят. 
           На въпрос на медиите за американските визи премиерът отбеляза, че посланикът на САЩ ще направи разяснителна кампания как българските граждани да се готвят по- добре, когато кандидатстват, така че да намалее процентът на отказ, което е едно от условията, за да предприеме американската администрация действия по отношение на отменяне на визите. "Имаме добра комуникация с ВСС и не бих си позволил да правя каквито и да е оценки за работата на независима от изпълнителната власт система", каза още министър-председателят и добави: "Самият факт, че сме в мониторинг показва неща, които никой не иска да скрие". 
        "Не са ми докладвали българското въздушно пространство да е нарушавано", каза премиерът в отговор на журналистически въпрос. По отношение на украинската криза той подчерта: "Винаги съм твърдял, че сме за дипломатическо уреждане на кризата. Надяваме се да не се стигне до трети пакет икономически санкции".