Областният управител на Силистра е поканен на откриването на регионалното състезание „Млад фермер“ с домакин ПЗГ „Добруджа“

27/3/2014
               Областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф е поканен на откриването на регионалния кръг на състезанието „Млад Фермер“, предвидено за последните мартенски дни в Силистра. Състезанието се провежда на ротационен принцип на домакинство с подкрепата на МОН. Тази година е петото издание, като домакините от създадената преди 105 години ПЗГ „ДОБРУДЖА“ са измислили лого на състезанието. Участници ще бъдат 23 отбора от цяла Северна България – от Видин до Добрич. Всеки отбор ще бъде с по трима участници, т.е. почти 70 гимназисти с поне един ръководител, много професионалисти като членове на комисии за оценка в трите направления – животновъдство, растениевъдство, механизация. 
               В програмата на 29 март – „резитба на лози“ в двора на гимназията, доене в кравефермата в Ситово, разпознаване на фуражи и семена, майсторско управление на трактор на територията на учебния полигон. Участниците в състезанието ще посетят крепостта „Меджиди табия“.Професионалната гимназия по селско стопанство от Ситово през април ще участва в подобен формат в Пловдив. Очакват се представители на следните университети: Лесотехнически – София, Пловдивски, Тракийски и Русенски. Всички са потвърдили участие, очакват се директори на дирекции в МОН и МЗХ. Има вероятност проявата да бъде уважена лично от министър Греков. Откриването на състезанието е на 28 март от 17,30 часа в комплекс „Куин“ в кв. „Деленки“. Накрая ще има церемония по награждаването (на 29 март от 19 часа отново в същия комплекс). Тогава е и празничната програма. Наскоро в Силистра бе състезанието „Млад строител“, проведено в ПГС „П. Пенев“, в откриването на което участва главният секретар на ОА – Силистра г-жа Светлана Великова. 
              Да припомним, че в Областна администрация – Силистра наскоро се проведе и първата за годината среща на представители на най-едрия бизнес в областта, на директорите на професионални училища, на РИО на МОН, както и на екипа на областния управител г-н Насуф Насуф. Основна тема за дискусия бе бъдещето на професионалното образование в Силистра на фона на демографската криза в страната и в региона. Тя бе естествено продължение на други подобни форуми, провеждани през годините, които не са довели до промени в структурата и в съдържанието на професионалните училища, и бе проведена в навечерието на приключването в края на м. януари на процеса са изготвяне на план приема за следващата учебна година.
              „Изкривяването на представата за професионалното образование започва от семейството, минава през училището и продължава нататък. Крайно време е, ако искаме да имаме качествено образование, да отидем на преструктуриране, защото в този вариант не можем да продължим...Всички заедно трябва да постигнем най-добрия резултат – производителите на „продукция“, т.е. на кадри, трябва да се съобразяват с предложенията на бизнеса. Необходимо е да се засили ролята и на професионалното ориентиране“, това заяви областният управител г-н Насуф Насуф в заключение на проведената среща.