Редовният диалог между България и Турция доказва, че партньорските отношения водят до положителни резултати

28/2/2014

       България и Турция развиват отлични двустранни отношения на сътрудничество между добри съседи, партньори и съюзници в НАТО. България като страна-член на Европейския съюз подпомага процеса на реформи и преговорите на Турция за членство в ЕС. Това заяви министър Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу , който е на официално посещение в София по покана на българския си колега. За нас България е приятелска и съюзническа съседска страна. Отношенията ни са много разнообразни, имат икономически, социални, политически измерения. Много малко са страните, които имат толкова близки отношения като България и Турция, заяви от своя страна Ахмет Давутоглу, като добави, че в последно време тези отношения се развиват още по-интензивно. Имаме редовен диалог на високо и най-високо политическо равнище и последните месеци само доказват, че добронамереността и партньорските отношения водят до положителни резултати, каза още българският външен министър. Той припомни, че договореностите постигнати при неговото посещение в Анкара през октомври миналата година, са реализирани доста бързо. Турската страна прояви разбиране към проблемите, които бяха поставени. Много скоро беше проведено заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, а малко по-късно се събра и Централната смесена комисия по граничните въпроси, беше подписано и Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, което ще подпомогне контрола над незаконно влезлите в страната лица, подчерта Кристиан Вигенин. 

        Българският външен министър отбеляза още посещението в София на турския министър на енергетиката, който заедно с българския си колега постигна определени договорености по отношение на създаването на газова интерконекторна връзка между двете страни и други въпроси, свързани с енергетиката като важен елемент от нашите отношения. „Макар и след някои трудности, когато се намери възможността за сериозен политически диалог, беше в голяма степен решен и въпросът с товарните превози между България и Турция”, каза още Вигенин. Давам тези конкретни примери, за да покажа, че отношенията между България и Турция се развиват в положителен план и желанието и на двете страни е да се концентрираме върху един позитивен дневен ред, подчерта българският външен министър. Той допълни, че предстои и подготовка на междуправителствено заседание, което ще се проведе в София вероятно до средата на тази година.

       Турският външен министър открои като сфери на взаимен интерес енергетиката, транспорта, търговията, инвестициите, туризма, земеделието, където съществуващият голям потенциал трябва да бъде развит в името на благоденствието на двата народа. Ахмет Давутоглу заяви амбицията стокообменът между България и Турция, който към момента възлиза на 3 млрд. евро, да бъде увеличен до 5 и дори до 10 млрд. евро.  Министър Давутоглу подчерта и желанието на турската страна за активно сътрудничество в регионален аспект, което ще допринесе за мира и стабилността на Балканите. По думите на министър Кристиан Вигенин, между двете страни има открит и откровен диалог, който ще помогне по-лесно да бъдат решавани възникващите проблемни моменти, преди те да са се превърнали в прекалено големи и да навредят на двустранните отношения. Още веднъж бих искал да благодаря на г-н Давутоглу за желанието му България и Турция да развиват добросъседски отношения между две равноправни страни, които да търсят позитивното, да търсят това, което ще бъде в интерес на двата народа, подчерта в заключение той.