ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА СИЛИСТРА КЪМ ГРАЖДАНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ НА ПТП – 17 НОЕМВРИ 2013 г.

15/11/2013
 
                   УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА ОБЛАСТ СИЛИСТРА,
                  в края на третата неделя на ноември всяка година от 2005 г. насам светът отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия. За целта има резолюция на Асамблеята на ООН. Тази година този ден е на 17 ноември. Призоваваме всички граждани на Силистренска област да се присъединят към милионите хора по света, които ще се включат в инициативата, за да изразят съпричастност към потърпевшите в частност и към проблема като цяло. Всяко произшествие на пътя е резултат от обстоятелства и от конкретно човешко поведение. Резултатите от него са лична мъка, обществена, духовна и материална загуба. В един миг се губят едновременно човешки живот или здраве, предизвиква се трайно семейно безпокойство, разходват се обществени средства и се провалят бъдещи планове.
               От началото на годината до края на м. октомври в Силистренска област са регистрирани 300 ПТП, при които са загинали 6 и са пострадали 97 граждани. Най-голям брой от тях са станали в община Силистра – 168 с 3 загинали и 63 ранени. Следват община Дулово – 57 ПТП с 2 загинали и 19 ранени, и община Тутракан – 31 ПТП с 1 загинал и 6 ранени. През същия период на миналата година автопроизшествията в областта са били 365 с 16 загинали и 114 ранени. Близо трикратното намаление на загиналите, както и на ранените, е само факт за сведение, но той не води до успокоение, защото отново статистиката продължава да има тревожен подтекст.
              Приблизително всяко четвърто от произшествията е резултат от несъобразена скорост. Толкова са и ПТП при отнемане на предимство. След употреба на алкохол са допуснати 17 произшествия, при които 9 са пострадалите граждани. И още изводи: 2/3 от пътните инциденти са станали в населени места, при които има един загинал. Пет пъти повече са починалите в произшествията извън населени места, независимо, че ПТП са 1/3 от общия им брой. Над 150 са водачите на превозни средства или средно по 15-16 на месец, заловени зад волана след употреба на алкохол. За управление с превишена скорост са санкционирани от органите над 3 600 души. Над 1 200 са установяваните всеки месец от контролиращите органи в седемте общини на областта нарушения по Закона за движение по пътищата.
            Нека в този ден – 17 ноември, да си спомним за всички хора, които сме познавали, но вече не са между нас, защото са станали подвластни на оня миг на невнимание, довел до катастрофа с отнет човешки живот. Да изразим мислено или в личен план благодарност към медицинските специалисти, полицаите, пожарникарите и всички, имащи отношение към спасителните дейности, за това, че изпълняват своя професионален и човешки дълг. Според специалистите, голяма част от ПТП са предотвратими, защото са предсказуеми. Необходими са повече етика, уважение, предвидливост, както и по-добра дисциплина на водачите на превозни средства, което означава и по-голяма отговорност у техните обучители.
               През последните години условията за пътуване по основните пътни артерия в Силистренска област бяха подобрени, благодарение на усилията на няколко поредни правителства и на властта в редица мандати в местното самоуправление. По този начин бе даден приоритет на живота по улиците и по пътищата, за бъдат създадени възможности човешкият живот да бъде съхранен и опазен. Остава и занапред – в името на здравето, институциите на властта, подвластните им организации и участниците в движението по пътищата да проявят съвместна воля и упоритост в общите си действия, за да има повече толерантност и достатъчно внимание един към друг. В името на крайния резултат – по-малко хора, застрашени без време да си отидат от живота след пътен инцидент.
 
Насуф Насуф, областен управител на област Силистра