Областна администрация уважи няколко поредни културни и благотворителни прояви в област Силистра

11/11/2013
       
            Четири поредни големи събития уважи пряко и задочно Областна администрация Силистра в отминалите почивни дни. Заместник областният управител Вяра Емилова участва в годишнината от създаването на Народно читалище „Стефан Караджа“ в село Средище, където работят успешно по проекти, вкл. и за взаимодействие в мултикултурна среда.
           Г-жа Емилова, заедно с главния секретар на областта Светлана Великова, се включиха и в работата на създадения Инициативен комитет за възстановяването на Драматично-куклен театър в област Силистра, учреден официално в крайдунавския град. Сред организаторите и учредителите са интелектуалци, артисти, представители на държавната и местната власти, бизнесмени и граждани, а начело е народният представител Антон Кутев. Специален гост бе бившият дългогодишен директор на на някогашния театър Емил Кьостебеков, с който се свързват част от успешните години на силистренската професионална театрална сцена, просъществувала от 1942 до 2010 г., вписвайки се в над 140-годишната театрална традиция в Крайдунавска Добруджа.
        Поздравления  от името на областния управител г-н Насуф Насуф бяха отправени до участниците в първия кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ и до дарителите за ремонта на храма „Св. Георги в Дулово“. Фестивалът бе проведен по инициатива на Народно читалище „Възраждане“ в село Сребърна със съдействието на кмета Георги Иванов и под патронажа на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов. В него участваха близо 100 души от 6 населени места от общините Силистра и Ситово, за да представят над 250 ястия в четири раздела.
         Над 100 хил. лева са дарени за първия по рода си ремонт на църквата в Дулово, извършен от 30 години насам. Почти половината от тях са осигурени от бизнесмена Тодор Тодоров, а между останалите дарители, сред които и община Дулово, има както българи така и турци. Автор на ремонта е дуловска фирма, а майстори на изографисването са Доронел и Мадалена Коман от Румъния.
        Още един читалищен юбилей предстои да бъде уважен в близките дни. Своите 140 години навършва Народно читалище „Никола Вапцаров“ в град Тутракан. Това личи от покана до областния управител от страна на читалищното настоятелство, поддържащо няколко състава и имащо грижата за стотици самодейци. Наскоро те имаха изява в село Бабук, където бе проведен петият фестивал „Даровете на природата“.