Областният управител уважи с поздравления празниците на Бабук, Срацимир и Смилец

14/10/2013
 
         В Деня на българската община – 12 октомври,  в три населени места от община Силистра бяха проведени празници с различно съдържание, но с една цел – съхраняване на памет за миналото и демонстрация на уважение към традицията. Община Силистра, кметство Бабук с кмет Костадин Иванов и НЧ „Дочо Михайлов“ бяха домакини и организатори на петия фолклорен празник „Земята и хората“. Тази година той е подкрепен от Земеделска кооперация „Мотор 93“ с председател Енчо Димитров (от 2000 г. насам) във връзка с 20-ата й годишнина. „За пореден път чрез изяществото и символиката на обредните хлябове и ястията се  оглеждаме в миналото си, за да се заредим с енергия за предизвикателствата на настоящето. Сред примерите как това се случва в живота е Енчо Добрев -  дългогодишен общественик в Силистра, финансист в кооперацията в Бабук и настоящ творец, на чиято изложба се радваме от сърце“, се казва в поздравителен адрес на областния управител на област Силистра г-н  Насуф Насуф до участниците в празника - представители на Бабук, Тутракан, Девин и Казанеще (Румъния). От името на община Силистра поздравът бе поднесен от Цветана Игнатова, началник на отдел „Култура“. Кооперацията в Бабук, която е №1 за 2011 г. в страната, е поредната, отбелязала 20 години от създаването си, след кооперациите в Гарван, Калипетрово, Проф. Иширково и др.
        В село Смилец в продължение на няколко дни премина програмата „180 години село Смилец“, организирана от кмета на селото Павлина Романова като представител на местната власт. В откриването на паметника на загиналите в 4 войни през миналия век участваха представители на областна администрация, а в последвалия празник на селото се включи и главният секретар Светлана Великова. В поздравителен адрес до организаторите областният управител на област Силистра заявява: „В няколко поредни дни организаторите на празника събраха на едно място спомена и традицията,  гордостта от постигнатото и уважението към загиналите във войните, настроението на хората и красотата на празниците, заснети за поколенията. Приемете поздрава на държавната власт за Вашето тържество, подготвено с достойнство и изпълнено с уважение към местните жители и към гостите на селото.“ В отделните дни в тържествата участваха народният представител Антон Кутев, председателят на Общинския съвет Димитър Генов, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и др. представители на институции от областта.
      „Срацимир към корените“ е проявата, организирана в едноименното село, уважена от представители на властите, както и от самодейни колективи от няколко населени места. Срацимир е сред селата в област Силистра, също създадено преди близо два века от преселници от различни райони на страната. В поздравителните си думи до срацимирци областният управител г-н Насуф Насуф заяви: „Историята на Вашето село е на повече от 180 години и за изминалите близо две столетия при Вас има натрупвания на материално и духовно богатства. Създадените традиции, извървеният път, създаденото и сътвореното – това остава като спомен и като изживяване. Желая добра среща на родовете, хубаво настроение на гостите на селото и удовлетворение от подготовката  и реализацията на празника, който по волята на съдбата съвпада с Деня на българската община – 12 октомври“.
       На снимките: Моменти от ритуала по откриване на паметника в село Смилец и от тържеството за 20-ата годишинина на ЗК "Мотор 93" в Бабук