Работна група от българи и румънци проведе заседание в мандрата на село Белица

8/6/2022
В силистренското село Белица с домакинството на мандрата на „Калатея“ ООД бе проведено поредното заседание на Съвместна българо-румънска земеделска работна група към Асоциация „Еврорегион Данибиус Русе – Гюргево“. В началото на заседанието изпълнителният директор на Асоциацията Лили Ганчева представи гостите, а заместник-областният управител на област Русе Людмил Христов, който е и зам.-председател на Работната група, води по същество дневния ред на форума. Румънската част от него бе начело с председателя на работната група Кристиян Анкулеску – председател на Окръжен съвет – Гюргево.
 
Гости на заседанието бяха представители на област Силистра – Катя Кръстева – областен управител, и Минчо Йорданов – заместник-областен управител, както и представители на Областна администрация Разград. От българска и от румънска страна след участниците бяха както служители в различни институции, така и фермери, които споделиха своята практика и проблеми.
 
Заседанието, което е първо по рода си в област Силистра, стана възможно чрез логистиката на Областна администрация Силистра, чиито отговорни представители участват през последните години в работата на Групата (следващото й заседание е на 12 юли в град Гюргево). Междувременно ще продължи подготовката за побратимяване на ПГМСС – Средище, община Кайнарджа, със земеделско училище от района на Гюргево, каквато идея е зародена при предишни срещи на българи и румънци, членове на Работната група.
 
Създателят на мандрата в Белица Димо Денчев посрещна по достоен начин участниците в заседанието, развеждайки ги из цеховете за подготовка на продукция в 13 артикула от мляко, а после представи накратко близо 25-годишната история на мандрата. В момента тя е една от седемте в област Силистра, но е от първите, стартирали като частен бизнес в изкупуването и преработката на мляко.
 
Независимо от стагнацията през последните 2-3 години, не по-малко от 70 души и сега работят в мандрата, изнасяла в най-добрите си времена продукция и извън България – Румъния, Англия, Испания, САЩ и други страни. От 2005 г. насам тогавашният „Булдекс“, както се казваше доскоро мандрата, има разрешение за експорт в Европа. През всичките години на своето съществуване тя има успешни участия във всякакъв вид изложения у нас и в чужбина.