За 31-ви път в Силистра - най-голямата научна проява в областта - Екофорум "Сребърна"

3/6/2022
В най-голямата зала на Младежки дом Силистра бе проведено откриването на 31-вия Международен екофорум „Сребърна“, организиран от ЦПРЛ – Обединен детски комплекс с директор Гинка Вандева, който е към община Силистра. В неговите различни направления тази година участват над 400 деца и подрастващи от цялата страна, както и от два румънски града – Констанца и Кълъраш.
 
Поздравления към домакините поднесоха Катя Кръстева – областен управител на област Силистра, д-р Габриела Миткова – началник на РУО на МОН, инж. Тихомир Борачев – заместник-кмет на община Силистра, Мирослава Червенкова – председател на образователната комисия в Общински съвет Силистра, Рени Петрова от РИОСВ – Русе и др. Връчени бяха награди за успешно участие в конкурси в хуманитарната и в екологичната сфери. Музикалните поздрави бяха дело на Балет „Аксел“, на солистка на ВГ „Бяло, зелено, червено“, на момичетата от фолклорната група при ОДК и др.
 
Сред наградените бяха Йорданка Маринова – дългогодишен ръководител на Клуб Пеликан“, и Мохаммад-Мурад Рашад Халвани, възпитаник на клуба, на когото предстои да стане част от името на България в Европейско младежко научно изложение „EXPO Science Europe 2022 г.“ в Румъния през м. юли. В периода 18-20 април т.г. в София той се представи успешно с проекта „Сравнителна характеристика на зоопланктонните съобщества в езерото Сребърна и блатото Малък Преславец“ в Национален конкурс „Млади таланти“, организиран от МОН.
 
В екофорума ученикът от Езиковата гимназия в Силистра демонстрира пред областния управител Кръстева и нейния заместник Минчо Йорданов възможностите на разработката си за система за разширена реалност, каквато може да бъде ползвана в различни учебни дисциплини. Според предварителната програма, следват представяния на мултимедийни разработки в две възрастови групи от страната (бел. - продължава и на другия ден от 9 ч.), както и на гости от Румъния; защита на проекти; посещение на ПР „Сребърна“, част от едноименен биосферен парк; от 19 ч. – творческа среща на домакини и гости ръководители на екипи.
 
Също на другия ден - различни мероприятия, включително посещение на ХГ, РИМ и Дунавски парк; презентация на тема „Влияние на химични замърсители, микропластмаси и биотоксини върху състоянието на околната среда в Черно море“ - Златина Петева, дх – Медицински университет – Варна, Езикова гимназия „Гео Милев“, гр. Добрич. От 16 ч. – обявяване на резултатите от защитата на екологични проекти, награждаване на участници и екипи; закриване на екофорума.