Тържество в Силистра за 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

2/6/2022
В различни населени места в област Силистра – по площади, училища и читалища, за поредна година с разнообразни по съдържание прояви бе отбелязан празникът, посветен на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. В Силистра, като областен център, пред паметника на войводата Стефан Караджа – символ на Добруджа, открит през 1941 г. в чест на първата година от освобождението на южната й част, бе тържественият ритуал, организиран от община Силистра.
 
В него участва съставът на Областна администрация начело с областния управител Катя Кръстева и нейният заместник Минчо Йорданов, както и главният секретар Стилиян Стойчев. Слово произнесе Мария Недялкова, заместник-кмет на община Силистра, чиято администрация е организатор на събитието. Част от него станаха Градски духов оркестър и представители на клуб от националната патриотична организация "Млади възрожденци" към Общобългарски комитет "Васил Левски".
 
От името на присъстващите институции и организации бяха поднесени цветя и венци на паметника, чийто автор е силистренецът Павел Метеоров. Точно в 12 часа прозвуча воят на сирените, ознаменуващ този патриотичен ден - една традиця от 1948 г., когато е отбелязана стогодишнината от рождението на Христо Ботев - поет и революционер.