Третокласници от най-старото силистренско училище гостуваха в Областна администрация Силистра

27/5/2022
За третокласниците в българските училища последната им за учебната година седмица на обучение е „проектна“, според програмата на МОН, поради което заедно със своите учители децата я посвещават на своя град. Едно от събитията на 3а клас с име „Пеперудена магия“ от ОУ „Отец Паисий“ – град Силистра, бе гостуването с опознавателна цел в Областна администрация Силистра. Водени от своя класен ръководител Невяна Сапунджиева, 25-те й възпитаници се срещнаха с областния управител Катя Кръстева, с нейния заместник Минчо Йорданов и с главния секретар Стилиян Стойчев.
 
Пред своите гости представителите на държавната власт за областта разказаха за правомощията си, както и за актуалните задачи, които решават съвместно с органите за местно самоуправление и на изпълнителната власт в общините. Децата се представиха със стихове, посветени на българската книжнина, духовност и патриотично чувство. Те отговориха и на въпроси, зададени им във връзка с българската история, както и с миналото на Силистра.
 
Така им бе припомнено, че градът възниква като крепост през 106 г., през 169 г. вече е с право на самоуправляващ се град в римската империя. По времето на цар Симеон Велики градът е седалище на патриарха на българската православна църква, а през Средновековието е важна отбранителна крепост и т.н. Споменати заради своето дело са още светецът Дазий – един от доростолските мъченици, чийто празник предстои през м. юли; последният истински римлянин Флавий Аеций – родом от Дуросторум, и др. видни световни личности, с които градът е прочут.
 
Третокласниците споделиха впечатленията си от гордостта на града – Дунавския парк, от часовника на емблематичната сграда на Художествената галерия, в която вчера са имали урок по история и пак там на 1 юни ще им бъдат раздадени свидетелства за завършване на учебната година. Не на последно място – за тях е гордост също, че учат в училище, носещо име на велик българин – Паисий Хилендарски, от чието рождение се навършват 300 години, и в което единствено в града има оркестър за фанфарна музика.