Областният управител уважи с поздравления две големи прояви от Областен културен календар 2022

23/5/2022
В селата Калипетрово и Сребърна в рамките на няколко поредни майски дни бяха проведени две от най-големите културни прояви със запазено място в Областен културен календар - Силистра 2022, които областният управител Катя Кръстева уважи със свои поздравителни адреси, подчертавайки в тях значимостта на събитията, които са неповторими по своето съдържание и единствени по рода си в областта.
 
В Калипетрово стана факт 13-ото издание на Конкурс за млади добруджански изпълнители на народни песни "С песните на Васила Вълчева", посветен на народната певица Баба Васила, която заради своите 1 500 песни е известна като "добруджанската Омирка". Проявата е на община Силистра, кметство Калипетрово и Църковно настоятелство при Православен храм "Св. ВМЧК Димитрий", с. Калипетрово. Тя е реализация на инициатива на Валентин Сарафов - музикален педагог на Вокална школа "Звездица" при НЧ "Пробуда-1940", с. Калипетрово - основен партньор в проявата. На конкурса присъстваха Митанка Георгиева - дъщеря на неговия патрон, заедно с внучките на певицата - Величка Добрева и Елена Христова.
 
Специални гости на конкурса бяха народната певица, родом от село Сребърна, Недка Симеонова, и певците от селото домакин, членове на Клуб за автентичен фолклор "Васила Вълчева" с ръководител Петър Шиков. Награди за осем участници определи жури с председател Веселина Чернева - дългогодишен служител в отдела за култура в община Силистра, хоров диригент, преподавател по народно пеене и изпълнител на народни песни, а сред членовете му бяха Галин Великов - старши експерт в община Силистра, музикант и певец,и  Анелия Радева - народна певица и музикален педагог от гр. Дулово.
 
Всички участници получиха грамоти за отлично представяне и поощрителни парични премии. Кметът на с. Калипетрово Никола Узунов предостави специална награда на Кристиана Деанова Еникова, а протопрезвитер Добри Чаков на осигури от името на храма в селото красива икона за награда на Грета Илиянова Аджемова.
 
Село Сребърна бе домакин на 12-ия Хумористичен фестивал "Сребърна пее и се смее", който е единствен по рода си в Североизточна България. В него участваха над 30 групи от региона и десет индивидуални участници, както и гости от румънското село Чуканещи, с което сребърци поддържат връзки от дълги години. От създаването си фестивалът има за партньор община Силистра, подкрепяща във финансово отношение реализацията на събитието. Главният секретар на Областна администрация Силистра Стилиян Стойчев, който е родом от Сребърна, се включи в деловото начало на своеобразния празник на народните ни традиции в сферата на хумористичните песни и танци, както и на словесното народно творчество.