Посланикът на Румъния бе гост на Областна администрация Силистра

12/5/2022
Нейно превъзходителство Бръндуша Йоана Предеску – извънреден и пълномощен посланик на Република Румъния в София, бе гост на Областна администрация Силистра, където бе посрещната от областния управител на област Силистра Катя Кръстева. В срещата от българска страна участваха народният представител от Коалиция „Продължаваме промяната“ Стоян Георгиев, който е председател на Група за приятелство България – Румъния, заместник-областният управител Минчо Йорданов и Стефан Райчев – почетен консул на Република Румъния в Силистра.
 
Политически и икономически съветници са също част от румънската делегация, която е в крайдунавския град във връзка с откриване на библиотека съм Консулството, което е тази вечер), както и утре – на офис в града на Двустранната българо-румънска търговска камара, чиито други два офиса са в Букурещ и София.
 
Областният управител приветства дипломатите от Румъния, представяйки накратко Силистренска област като граничен район със северната ни съседка, през четири от общините в която преминава р. Дунав – водната граница между двете страни, която е и важен транспортен коридор.
 
Сред обсъдените теми бе и въпросът за подобряване на свързаността между България и Румъния, за която има принципно споразумение на междудържавно ниво, и според посланик Предеску тази есен „разговорите ще станат по-интензивни“.
 
По отношение на темата за мостовете над река Дунав между България и Румъния от румънска страна бе заявено, че не бива да се влиза в съревнователен режим относно възможните места за тяхното изграждане. Сигурно било, че в Румъния, както и в България, никой не отхвърля основанията за по-добра свързаност, част от която са и мостовите съоръжения.
 
От българска страна бе поставен проблемът с необходимостта за разширяване с нови линии за връзка между фериботен комплекс „Айдемир“ до т.нар. Реджия с цел българският, румънският и международният бизнес да имат възможност да осъществяват пътувания в северна посока на Румъния, пестейки време и средства. При сегашната ситуация е възможно пътуване с ферибот само от „Айдемир“ до м. „Кичу“, т.е. до отсрещната страна на реката. Стана ясно, че вече има взето от двустранната българо-румънска комисия решение тази линия да бъде действаща 24 часа в денонощието.