Ритуали за Гергьовден в Силистра и Шуменци, Тутраканско

9/5/2022
Гергьовден 2022 г. Ден на храбростта и празник на Българската армия. Военна гробница 1916 при ГКПП Силистра. Събитие за един от най-знаковите в календара с религиозни и народни празници, празнувани на държавно ниво. Заместник-областният управител Минчо Йорданов участва редом до ръководителите на община и Общински съвет Силистра в ритуала, който е традиционен за този ден в областния град. Слово на кмета д-р Юлиян Найденов. Полагане на венци и цветя. Тематични изпълнения на Градски духов оркестър. Заупокойна молитва от отец Добри от Доростолска епархия.
 
В същия ден – на територията на Мемориал гробница „Шуменци 1916 г.“ за 15-и път бе проведен тържествен ритуал по запалване на вечния огън. Тържествен марш на 5 чети от Тутракан и на представителна група от НД „Традиция“ чрез клона си, именуван „31-ви Силистренски пехотен полк“. Заупокойна молитва и освещаване на знамето на 31-ви Силистренски пехотен полк – Железен, както и на празничния курбан от страна на отец Тонков от Тутраканска околия на Русенска епархия. Слово за празника от кмета на общината д-р Димитър Стефанов в присъствието на Стилиян Стойчев – главен секретар на Областна администрация Силистра.
 
Едноминутно мълчание. Поднасяне на венци и цветя от представители на институции, политически партии и др. от Тутракан и други населени места, както и на гости от община Кирнодж, Румъния, която е побратим на тутраканци Обявено бе, че на 4 септември край мемориала е възпоменателният събор, организиран от община Тутракан.