Депутат и заместник-министър се срещнаха със земеделци от област Силистра

20/3/2022
Народният представител от 20-и МИР Стоян Георгиев и заместник-министърът на земеделието Момчил Неков (и двамата родом от Силистра), проведоха в крайдунавския град среща с представители на земеделски кооперации, сдружения и фирми в сферата, както и на земеделски производители. Уважена бе с присъствие и от представители на регионални структури на други институции – Фонд „Земеделие”, БАБХ, общински служби за земеделие и др. Срещата бе организирана от Областна дирекция „Земеделие” с директор Радко Славов и от Областен съвет на земеделските кооперации с председател Кирил Боянов. Тема на срещата в обобщен вид: „Проблеми в земеделието и предстоящата пролетна сеитба“.
При откриването на форума заместник-областният управител Минчо Йорданов представи участниците, обосновавайки необходимостта да бъде проведен разговор по актуални за момента теми, отнасящи се до селското стопанство, както и за отговори на конкретни въпроси от аудиторията. На някои от тях се спря депутатът от „Продължаваме промяната”, който е и член на парламентарната комисия по земеделие в 47-ото НС. От негово изявление стана ясно, че в близко бъдеще е предвидено в Силистра да бъдат министрите на транспорта на България и на Румъния във връзка с ресорни въпроси.
Стратегическият план на България по общата селскостопанска политика (https://onedrive.live.com/?cid=058dfc1614da34d2&id=58DFC1614DA34D2%21111&authkey=%21APUF6ewg9VDWzKI) бе акцент в изказването на заместник-министъра, който бе и евродепутат до 2019 г., където също е работил по проблеми на селското стопанство. В неговата разработка са участвали над 100 професионални асоциации. Посочено бе, че от 15 на 60 процента е увеличено националното съфинансиране. Ръководството на министерството е преценило, че трябва да бъде заложено в този си вид, за да се даде подем на развитието на селското стопанство в страната.
Според г-н Неков, трябва промяна в работата в характерната за България сфера, тъй като досега доста хора се занимават със селско стопанство заради субсидиите, включително за биоземеделие. Констатация е също, че се нуждаем от конкурентоспособност на българските производители на европейските пазари. На срещата бяха поставени и въпроси, свързани с високите цени на торовете и препаратите за растителна защита, и осигуряването на средства за пролетната сеитба
За събитието, в което участваха десетки представители на бранша от различни поколения Момчил Неков заяви в свой пост във Фейсбук: „Проведох първата изнесена среща по политиките, които сме предвидили в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., съфинансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. Започнах от родния ми град, за да могат производителите на плодове, зеленчуци и зърно, както и животновъдите да чуят от първа ръка, какво, защо и как сме предвидили за следващия програмен период. Срещата беше полезна и за двете страни. Като работа за следващата седмица си тръгнах с доста задачи, сигнали и материали  Всички, които са ме потърсили, ще получат отговори по своите преписки”.