46-и Празник на кукерите и маските - Айдемир 2022

7/3/2022
На 6 март бе проведен 46-ият Празник на кукерите и маските - Айдемир 2022 с участието на групи от Силистренско (Айдемир, Проф. Иширково и Варненци) и Варненско (Добрина, Провадийско), както и на групи с подходящи за празника маски (от училища и ДГ от Силистра и Айдемир), отделно - индивидуални участници, също с маски, вписани в стилистиката на проявата (в Калипетрово на всеки две години провеждат национален фестивал, във Варненци - общински за община Тутракан). Организатори: община Силистра, кметство Айдемир с кмет Денчо Георгиев, НЧ "Родолюбие" с председател Стоян Орманджиев, в партньорство с множество спомоществователи.
 
Гости на празника бяха Стоян Георгиев - народен представител, Катя Кръстева - областен управител, д-р Мария Димитрова - председател на ОбС Силистра, заедно с колеги от различни политически групи, инж. Тихомир Борачев - зам.-кмет на община Силистра. Както и Доростолски митрополит Яков с отци от епархията. Председател на журито бе Сава Савов - учител и художник, в миналото кмет на село Айдемир. Най-малък участник в празника бе Стефан Русанов на 1,6 г., а най-възрастен - кукер от Айдемир на 75 г.
 
От името на Областна администрация бе представен специален поздравителен адрес, в който областният управител Катя Кръстева отправи следното послание до участниците в празника: "Поздравявам Ви с възстановяването на културна проява, която от десетилетия насам има запазено място в културния календар на общината – съорганизатор,  и като цяло в област Силистра. Както и в миналото, така и тази година навръх знаковия за народа ни празник Сирни Заговезни, Вие – представителите на кукерски групи от различни населени места, имате възможност да уважите традицията. В навечерието на големия християнски празник Великден, свързан и със зараждащия се нов живот в природата, ще успеете да прогоните от душите на хората злото, за да настаните доброто. Пожелавам  успешно представяне на Вашите програми, в основата на които са характерни за съответните райони кукерски игри, ритуални сцени и благословии".