Художествена галерия Силистра чества своята 50-а годишнина

2/3/2022
На 2 март 2022 г. Художествена галерия Силистра отбеляза своята 50-а годишнина с тържество, съчетано с откриване на обща изложба на групите на СБХ в Силистра и Добрич, в която участват 40 творци с около 100 произведения на изкуството – живопис, графика, колажи, скулптура и др. Настоящият директор на галерията Йордан Колев представи накратко историята на галерията, открита лично от тогавашния държавен глава Тодор Живков. Началото е с голяма изложба, включваща 200 творби. По-малко от 15 години по-късно – на 22 май 1986 г., е откриването на Обща художествена изложба „Човек и природа” – тогава е преустроен и вторият етаж на сградата.
 
От началото и до 2014 г. директор на галерията е живописецът Йордан Кисьов. През целия този период основните задачи и дейности на Художествената галерия са събирателско-фондова, научно-изледователска и популизаторска. Структурата на фонда е изградена по жанрове в три отдела: живопис, графика и скулптура. В юбилейното събитие властта бе представена от областния управител Катя Кръстева заедно със заместника си Минчо Йорданов и главния секретар Стилиян Стойчев, както и от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов със своя екип. Доскорошната председателка на групата на СБХ в Силистра Христина Гаева приветства присъстващите, а това сториха и представители на групата от другия добруджански град, който преди 5 години бе домакин на подобна съвместна изложба.

Гостите отправиха своите поздрави към екипа на галерията, изразявайки уважение към работата в една от най-представителните духовни обители в областта. Градският духов оркестър със свои емблематични изпълнения посрещна участниците в тържеството в знаковата за Силистра сграда, изградена преди 130 години в стил „късен (виенски) сецесион“ с архитектурно решение, подчинено на „законите на красотата“. В продължение на десетилетия тя е била средище на педагогическо училище, много по-късно – гимназия, а междувременно – в известен период е и административна палата, имала е обаче и още предназначения. 
 
Сред най-големите й забележителности е и уникалният й часовник, които е на век и половина и в продължение на почти четвърт век (1986-2009) е поддържан от един и същи часовникар - Хосеп Апрахамян, в момента живеещ във Варна. Своето колегиално отношение по повод празника изразиха и представители на културни институти, също действащи със средства от държавния бюджет – Регионална библиотека, Регионален исторически музей, Природонаучен музей Сребърна, Драматично-куклен театър Силистра и пр. Реално на 3 март т.г. Художествена галерия Силистра чества двоен празник – 50 години, откакто е създадена галерията, и 130 години от построяването на самата сграда, в която тя се помещава, за да съхранява в днешно време около 1 500 творби на изкуството.
 
На предварителна пресконференция директорът Колев заяви пред журналисти: „В онези времена градът ни е бил съвсем малък, някъде около 13 хиляди души, и е бил населен от представители на различни етноси. Голямо е било желанието им да построят Педагогическо училище в Силистра“. На него и на първостроителите на европейските ценности преди няколко години със съдействието на Областна администрация Силистра Филиал Силистра на Русенския университет посвети 20 пана със снимки информация.