Областна администрация уважи тържеството на протопрезвитер Добри Чаков за неговата 50-годишна свещеническа служба

1/3/2022
В катедрален православен храм „Св. св. Петър и Павел” в Силистра с празнична служба бе проведено тържество, посветено на 50-ата година, откакто е на свещеническа служба протопрезвитер (пръв сред отците) Добри Чаков от с. Калипетрово, където предната вечер е отслужена "Вечерня" в тамошния православен храм "Св. Димитрий", на който Чаков е председател на настоятелството.
 
Светската власт, част от която е и Областна администрация Силистра, представена на тържеството от Минчо Йорданов - заместник на областния управител, се отчете с уважително присъствие и с достойни подаръци. Сред гостите бяха също народните представители от 20-и МИР Силистра – Стоян Георгиев и Ивелин Статев, заместник-председателят на ОбС Силистра Иванка Ташева и колегата й проф. дин Георги Атанасов – дългогодишен епархийски съветник, заместник-кметът на община Силистра инж. Тихомир Борачев и др.
 
Протопрезвитер Чаков е и дългогодишен протосингел на Доростолска епархия, т.е. представител на отците, призван да бъде помощник на митрополита като духовен глава на митрополията. В това си качество отец Чаков е служил при много митрополити, включително при настоящия патриарх Неофит, когато бе начело на Доростоло-Червенска епархия с център Русе.
 
Както и през последните 20 години след възстановяването на Доростолска епархия с център Силистра – при митрополитите Иларион и Амвросий (и двамата покойници), и при сегашния – Яков, подарил му по време на ритуала изящна свещеническа одежда, отговаряща на сана на протопрезвитера.
 
Сред гостите на юбилейното събитие бяха митрополити, епископи и представители на епархии от България, Румъния и Молдова, които също връчиха на юбиляра подходящи подаръци – сред тях ценни икони на Христос и Богородица.
 
Тържеството в силистренския храм имаше и своето продължение с поздрави от самодейни добруджански състави по време на обяда за гости от близо и далеч, при това специално за Добри Чаков, който по време на своята половинвековна служба е обгрижвал храмове в родното си село Калипетрово и в още няколко поне 5-6 населени места. Разбира се, и навсякъде в епархията, както и по време на 4-годишното си пребиваване в Букурещ като представител на Българската православна църква в края на 80-те години на миналия век.