Работна среща с участието на оперативни ръководители на държавни институции и организации (ОДМВР, ГКПП, РЗИ, БЧК и др.), както и на общини от областта, имащи отношение към евентуално посрещане на бежанци от Република Украйна

1/3/2022
В Областна администрация Силистра по покана на областния управител Катя Кръстева бе проведена работна среща с участието на оперативни ръководители на държавни институции и организации (ОДМВР, ГКПП, РЗИ, БЧК и др.), както и на общини от областта, имащи отношение към евентуално посрещане на бежанци от Република Украйна. По думите на заместник-областния управител Минчо Йорданов, „срещата бе с цел оценка и анализ на възможностите за решаване на проблемите в този контекст, като идеята е да бъде създадена работеща структура”.
 
До 4 март институциите, чиито представители участваха в срещата, трябва да изпратят в Областна администрация своите допълнителни виждания по темата, след като направят оглед на местата, където може да бъдат настанени чужденци. Междувременно трябва да преценят какви средства са необходими за тяхната подготовка, както и за режийната им издръжка.
 
Според обобщената информация от направените доклади по общини, на този етап в област Силистра е възможно да бъдат настанени до 120 души в различен тип заведения. Настанени по предварителна резервация в хотели в Силистра са петнадесетина души, но се правят проверки и за други, постъпили като тях, както и за приети като гости при познати, близки, роднини и в резултат на бизнес партньорства.
 
В община Тутракан, по споделена информация от кмета д-р Димитър Стефанов, местният бизнес има възможност да предложи веднага работа на украински граждани. Областна администрация и БЧК са в очакване да получат плана на правителството за временна закрила и методическите указания по въпроса.
 
Според актуалните данни, през ГКПП Силистра в последните дни са преминали 1 688 украински граждани. Наблюденията показват, че хората от вече преминалия поток предварително знаят в каква посока пътуват, разполагайки с уредена от самите тях локация, включително в съседни страни като Турция и Гърция. До този момент нито един не е поискал на граничния пункт защита под някаква форма, както и няма подадени заявления за статут на бежанец.
 
По българското законодателство всеки може да остане в България до 3 месеца. Съществува възможност за удължаване на престоя с още 3 месеца, за което има съответни процедури. Подобни действат и при придобиване на статут на бежанец, обикновено траещи по 2-3 месеца, но в сегашната обстановка се очаква те да бъдат ускорени.
 
 
От 1 март РЗИ Силистра подновява своята работа чрез два екипа денонощно на ГКПП Силистра, включително и за проверка – тестиране на украинските граждани, преминаващи през пункта. В процес да устройване е помещение за екипите, които да съвместяват обща площ с доброволците на БЧК за подпомагане при необходимост на преминаващите украинци с топли напитки и пакетирани закуски. Също БЧК има готовност да дава за по една седмица пакети с храни за български семейства, които настаняват в свои имоти евентуални бежанци, за да им помогнат в процеса на адаптация.
 
В момента са актуални 3 апела от БЧК Силистра във връзка със създаване на хранителна банка с пакетирани хранителни продукти, събиране на дрехи, одеяла, спално бельо и др., както и на средства чрез SMS на кратък номер 1466 (за 1 лев) и по банкова сметка (Уникредит Булбанк АД BG23UNCR76301077778563 UNCRBGSF "За пострадалите от Украйна"). По въпроса повече на сайта на БЧК (www.redcross.bg/).