Областният управител на Силистра и партньори по иновативен проект участваха в демонстрацията на екологичен плавателен съд в Силистра

25/11/2021
На 25 ноември 2021 г. в акваторията на р. Дунав при Силистра бе първото демонстрационно плаване на надградения екологичен плавателен съд „HydRUforce“. Той е първи по рода си в България и е дело на екип на Русенския университет „Ангел Кънчев“ с партньори от различни институции, сред които е и община Силистра, в случая – домакин на събитието. БАН, Технически университет София и община Русе са другите постоянни партньори през целия тригодишен период на подготовка на начинанието.
 
С участие като гост на областния управител на област Силистра Ели Тодорова и на нейния заместник Минчо Йорданов на понтона на комплекс „Дръстър“ бе осъществено представянето на резултата от осъществения проект за създаване на хибрид със задвижване на база на „слънчева енергия – батерия – водородна горивна клетка“.
 
Разработката е с нулеви въглеродни емисии и е по Националната научна програма „Нисковъглеродна енергия на транспорта и бита“ (Е плюс), финансирана от Министерство на образованието и науката. Допълнителният финансов ресурс е от Русенския университет – академична столица на Северна България с филиал в Силистра. 
 
Представянето откри ръководителят на проекта проф. д-р Велизара Пенчева от Русенския университет, на която областният управител Тодорова връчи специален поздравителен адрес. В него се казва: „Пожелавам Ви да продължите успешно предварително заявените си намерения по узаконяване на плавателния съд, както и по последващите тестови изпитания и оценки на отделни елементи, заложени в проекта“.
 
Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов благодари на Русенския университет за възможността да бъде създаден плавателният съд на основата на понтон със соларен покрив, изграден по проект „Чист достъп в трансграничната зона Силистра – Кълъраш”, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество, като от българска страна силистренската община и  университетът в Русе са отново партньори.
 
В словото си доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра,сподели, че тукашни студенти от инженерното направление участват в реализацията на проекта, което за тях е безценен практически и научен опит. Заедно с други участници в него – професори, доценти и докторанти, те получиха поздравителни грамоти от името на академик Христо Белоев – ректор на Русенския университет.
 
Проф. Пенчева обяви пред присъстващите, че през 2022 г. ръководеният от нея екип продължава дейността с няколко амбициозни задачи, сред които е узаконяването на плавателния съд в условия на недостатъчно наличие на регулаторни норми за подобен тип хибриди, свързани с иновации като водорода като източник на енергия.
 
В сферата на научноизследователските задачи на научния екип влизат още няколко в различни направления: тестване в реални експлоатационни условия, както и оценки на ефективността на енергийния мениджмънт; на енергийните разходи при различни натоварвания и др. Предстои също разработка на концепция за обучение и демонстрации в реално водородно съоръжение.
 
Актуално е и традиционното за подобни проекти осигуряване на публичност на получените научни резултати, някои от които вече са публикувани под формата на натрупана експертиза, споделена и на международни научни конференции.