21 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

18/11/2021
На 20 и 21 ноември в храмовете в Доростолска епархия, съответно за миряните в православните енории, ще бъдат отбелязани два знакови празника в християнски календар – ден на св. Дасий, честван от Православната и от Римокатолическата църква в деня на неговата смърт през 292 г., и Въведение Богородично – Ден на християнското семейство. В двата поредни дни богослуженията в катедралния храм „Св. първоапостоли Петър и Павел“ ще води Негово Високопреосвещенство митрополит Яков – духовен водач на епархията. 
 
И в двата празнични дни по време на празничните литургии ще бъде отделено внимание и на един друг повод – Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. По традиция, създадена с решение в ООН през 2005 г., той е винаги в третата неделя на предпоследния за годината месец (тази година е на 21 ноември и е с мото „Помним! Подкрепяме! Действаме!“). През годините Република България активно участва в международните програми и събития, като според реалностите се включва със свои предложения и прояви, които съответстват на глобалните на световно ниво.
 
По този повод в публикации в сайтовете на МВР и на Областна администрация се казва: „С всяка форма на проява на отношение към темата за ПТП-ата и последствията от тях ще насочим вниманието си към произтичащите от това проблеми, отнасящи се до човечеството, и свързани със загуби от различен характер, вкл. човешки и материален. За намаляване до минимум на катастрофите на пътя с МПС са необходими съвместните усилия на специализираните органи, местните власти, неправителствения сектор и семействата“.
 
Приканени са общини, читалища, училища, неправителствени организации и неформални граждански групи, както и представители на различни вероизповедания, представени в Силистренско (мохамеданство, евангелисти и др.) да проведат свои инициативи – самостоятелно или в партньорство (обратна връзка на имейл-адрес ss@ss.government.bg). Предвид обстановката от здравен характер, остава препоръката за спазване на противоепидемични мерки. Структурите на МВР имат готовност да подкрепят всички желаещи да осъществят инициативите от светски и от религиозен характер.