Поздравление от областния управител на Силистра до участниците в събора "Магията фолклор - Старо село 2021"

30/7/2021
За втори път през последните няколко месеца село Старо село, община Тутракан, бе домакин на събор, в който акцент е българското народно творчество в различните му направления – от обредност през представяне на народни костюми до изява на песни и танци. През м. юни бе Староселският събор с основен момент – сватба по местен обичай, а в края на м. юли – Национален събор „Магията фолклор“, част от програмата „Огненият Дунав“ на община Тутракан.
 
В началото на празника на откриването му гостува кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов и от председателя на ОбС Тутракан Нехат Кантаров, а със специален поздравителен адрес към участниците в него своя задочен поздрав отправи г-жа Ели Тодорова – областен управител на област Силистра, като поздрав от нейна страна имаше и за Калина Михайлова, автор на ревю на народни костюми, която ден преди празника чества пореден рожден ден. Програмата „Огнен Дунав“ в Тутракан продължава до 1 август с разнообразна програма.
 
В първата част на събора бяха представени сергии със зеленчуци, плодове и месни произведения, както и мед (по подобен начин в община Силистра реализират есенния събор „Земята и плодородието“). Изпълнители от няколко състава предадоха своето настроение на отрудените селскостопански производители.
 
В следобедната програма своите певчески  умения показаха на публиката младежки състави от град Тутракан с р-л Доротея Бальовска, включително с невероятна обработка на познати български народни песни, и танцьори от Силистра начело с Димитър Джамбазов – НЧ „Дръстър“ и Ансамбъл „Добруджа“. В програмата друг малък акцент бе урокът по народни танци, даден от Чудомир Валериев – представител на силистренската и тутраканската школи с едно и също име – „Хоротропница“.
 
В програмата бе и поредното ревю на народни костюми, осъществено от педагога и фолклорист Калина Михайлова от село Шуменци. Нейни подобни прояви са вече в историята със спомени от Силистра, Русе, Балчик, Брюксел и другаде. С едно и също послание – костюмът на българката е уникален, независимо от кой край на страната е – от Добруджа, шоплука, Централна северна и Югозападна България, както и от южния край на страната.
 
Сред специалните гости на фолклорния събор в село Старо село бе етнологът д-р Йордан Касабов от Силистра, който на домакините от НЧ „Възраждане“ подари книгите си „Шиковското население в Добруджа“ и „Скритият бог“ – своеобразни фолклористични и етнографски енциклопедии, каквито е добре да има всяка библиотека.