Институциите в област Силистра работят за оптимизация в организацията на парламентарния вот на 11 юли 2021 г.

25/6/2021
В Областна администрация Силистра по инициатива на областния управител Ели Тодорова и с участието на заместник областния управител Минчо Йорданов бе проведена консултативна среща с представители на РИК Силистра, ОДМВР Силистра, общинските администрация и на други регионални звена.
 
Тя бе посветена на предстоящите на 11 юли парламентарни избори във връзка с организационните ангажименти по доставка до секционните избирателни комисии на устройствата за машинно гласуване, както и по повод раздаване на изборните книжа.
 
Г-жа Тодорова уведоми присъстващите, че срещата е поредна по рода си, след проведените по места в общините с кметове, заместник-кметове и секретари на общински администрации, както и отделно с представители на регионални ведомства.
 
Навсякъде те са преминали с проучвателно съдържание в две посоки – осигуряване на установената по закон материално-техническа база за изборния вот и подготовка на логистика, отнемаща по-малко време на органите, участващи в процеса на организация на изборния процес – преди и след изборния ден.
 
Като представител на държавната власт в област Силистра, областният управител напомни на всички, че по закон ръководителите и служителите на държавни звена, включително на предприятия с над 50% държавно участие, както и работещите в общински администрации и техни структури, не могат да участват в предизборна агитация, особено там, където упражняват служебните си задължения.
 
Желанието на правителството е да осигури условия за провеждане на избори при нормални условия, освободени от всякакъв тип манипулации, страх и внушения от страна на ръководители на институции и на лидери на политически партии.
 
Заместник областният управител г-н Йорданов, който пряко отговаря по организация на изборите за нов парламент, сподели досегашните си наблюдения по въпросите, повод за консултативната среща. С подобен дневен ред тя ще бъде повторена в дните преди изборите, докогато се предполага, че ще има яснота по повечето казуси. Още повече, че ще има натрупан опит с местните избори в Благоевград, което допълнително ще тестува актуалната за момента организация на избори в България.
 
Участващите се обединиха около идеята да предложат на ЦИК и на фирмата, доставяща машините за гласуване, 7 лъча (маршрути), съобразени с пътните връзки в област Силистра, гарантиращи възможност за извършване на дейността в рамките на 6-8 ч. в условия на щадящ времеви и човешки ресурс.
 
Дискутирана бе и формата на раздаване на изборните книжа с участието на отговорни служители от общинските администрации и на секционни избирателни комисии, както и охраната по време на този важен и регламентиран процес.
 
Председателката на РИК Силистра г-жа Марияна Чобанова заяви пред участниците в срещата, че до няколко дни ще има яснота кога и в какъв формат (онлайн или присъствено) ще премине обучението на членовете на СИК, за да бъдат запознати и с плана за действие по обсъдените по време на срещата в Областна администрация Силистра теми, целящ оптимизация на цялостната организация на парламентарния вот.