Зам.-министър от МЗХГ се срещна с производители на грозде и вино от област Силистра

18/5/2020
В Силистра бе проведена работна среща на Лозана Василева – зам.-министър на Министерство на земеделието, храните и горите. По покана на Областна дирекция „Земеделие“ участваха представители на лозаро-винарския бранш. В срещата участваха областният управител Ивелин Статев и неговият заместник Илиян Великов.
 
Тема на работната среща бе проблемът с изкупуване на реколтата от грозде и подпомагането на сектора. Както е известно, наличните европейски средства за подпомагане са общо 52 млн. лева за всички сектори. Цел на срещата – представяне на възможностите в момента за действия в близките месеци. М.г. по искане на бранша бе разработена новата мярка „бране на зелено“. Разработката е изпратена до ЕК. До края на в. април е бил срокът за заявления за участие в „системата“, но след изтичането му става ясно, че няма подадено нито едно.
 
Направено е проучване по различни канали за комуникация, за да се установи, че до известна степен мярката се е оказала непозната, като параметри и условия. Междувременно процесът се засича с пандемията от коронаровирус и започва дискусия в ЕК как да бъдат подпомогнати всички сектори във връзка с извънредната ситуация.
 
От българска страна на различни европейски нива е заявявано, че има нужда от извънредна мярка, вкл. за лозаро-винарството, при това различна от тези, които познаваме. Става дума за разработка на опростена схема с плащане на декар на производителите на грозде. Идеята е финансирането да стане по линия на неусвоени средства по лозаро-винарската програма.
 
Реакцията на ЕК е с друго предложение – вдигане на процента на подпомагане – от 50 на 60% от разходите. Направените изчисления за максимална ставка на декар при декларирано желание за прибиране на реколтата „на зелено“ показват, че става дума за 303 лева на декар при декларирана продукция през последните 2 години поне от 630 кг от декар. При по-ниски добиви се правят преизчисления.
 
До 5 юни в Изпълнителна агенция по лозята и виното ще могат да се подават заявления и след това ще бъде проведена процедурата – това бе обявено преди няколко дни на брифинг в МЗХГ. На разположение във винарската програма за мярката за бране на зелено има средства в размер на 1 млн. лева.