Няма 6-и болен от COVID-19 в област Силистра, 384 са под карантина

8/5/2020
В област Силистра към 8 май няма доказан с изследване случай на нов заразен или болен с коронаровирусна инфекция, съобщи за Областен кризисен щаб Силистра д-р Теодора Начева – директор на РЗИ Силистра. В разговор с Националния щаб, тиражирал информацията за положителна проба за 6-и болен, е уточнено, че въпросната проба е контролна за един от петимата, хоспитализирани в МБАЛ Силистра. В допълнение - един от тях вече е изведен от ОАИЛ, където остават двама от болните, и е преместен в инфекциозно отделение, където стават трима.
 
В момента в карантина в област Силистра са 384 души, които са под наблюдение от личен лекар или от служител на РЗИ. Ще бъде направен опит да бъде установена евентуалната бройка на жители на област Силистра от групата, завърнала се от Франция след престой в неутрална зона на летището в Париж. С уговорката – ако уеб-базираната система техническки позволи подобна селекция. При положение, че в списъка се появят лица от района, те ще бъдат потърсени за наблюдение. 
 
Във връзка с измененията и допълненията в противоепидемичните мерки, разписани в заповед № РД-01-249/03.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването, изм. и доп. със заповед № РД-01-250/05.05.2020 г. са разписани указания от M3 и БАБХ за прилагането им в обектите в открити площи на ресторанти (тераси, градини и др.), заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници, които са публикувани на сайта на РЗИ Силистра в рубриката „Важно за коронавируса“. 
 
На 7.05.2020 г. са извършени проверки на отделения от МБАЛ Силистра във връзка със спазване на заповедите на министъра на здравеопазването за противоепидемични мерки след премахване на забраната за планов прием и планови операции. Проверени са и амбулатории на ОПЛ за спазване на противоепидемични мерки по време на профилактичната дейност и провеждане на имунопрофилактика. 
 
Извършени са съвместни проверки е ОДБХ на обекти за хранене в грdo Силистра. Не са установени груби нарушения в разписаните мерки.
 
През периода от 7-8.05.2020 г. при извършване на проверки и контрол на поставените под карантина лица от страна на ОДМВР Силистра няма установени случаи на нарушаване на наложената карантина. За установен от предходните дни 1 случай на неспазване на наложена карантина на територията на РУ Тутракан е образувано ДП по чл.355 от НК. По случая е била извършена предварителна проверка по описа на РУ Тутракан.

Продължава дежурството на ГКПП Силистра на служители на РЗИ и РЗОК, както и работата на дежурен инспектор от РЗИ за въпроси и отговори на тел. 0879 170 186.

www.babh.government.bg. На телефон 0700 122 99 можете да подавате Вашите сигнали, свързани с: - проблеми с хранителни продукти – изтекъл срок на годност, негодни за консумация продукти, нерегламентирана продажба, неправилно съхранение, некоректно етикетиране; - хигиена в обекти за производство и търговия с хранителни продукти, обекти за обществено хранене; проблеми с продукти за растителна защита и торове; - здравеопазване и хуманно отношение към животните и други сфери от дейността на БАБХ.