Силистренци в национален сборник за хора, сторили добро за други хора

25/11/2019
В зала №1 на НДК В София с участието на представители от цялата страна, вкл. от Областна администрация Силистра бе проведено заключителното събитие във връзка с инициативата на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), наречена „Празник на доброто“, посветена на 30-ата година от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. На тържествена церемония в парламента бе запечатана Капсула на хилядолетието. 
 
За внушителен по брой на участници и забележителен по съдържание концерт Агенцията събра на едно място всички посланици на доброто – деца, родители, представители на институции и организации. По повика на ДАЗД са постъпили стотици истории за хора добротворци, дали най-важното, помагайки на деца и/или на семействата им в труден момент, беда или при тежък инцидент. Със своето съдействие те са променили житейски съдби.
 
Финалният резултат от инициативата е сборник, съдържащ всички истории, представени от институциите, включително от областна администрация Силистра. Става дума за серия от благотворителни акции от страна на Емре Серхат от село Искра – ученик в ПМГ „Св. Климент Охридски“ Силистра (последната е посветена на МБАЛ АД Силистра), както и на неформалното сдружение „Рицари на доброто“ от Силистра, което вече 8 години провежда свои благородни инициативи и отличава по подобен начин – с грамоти и награди, личности от различни сфери (вече близо 150), направили добро за други хора.
 
Историите им бяха изпратени от областните управители на Бургас, Видин, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пловдив, София-област, Смолян, Търговище и Силистра; от кметове на общините Варна, Враца и Мездра; от селата Зверино, Оселна и Ружинци; от РУО на МОН във Враца, Монтана, Пазарджик, Русе, Разград, Стара Загора, Търговище и Перник; от детски градини, общински училища, СНЦ и много други.
 
Най-вълнуващите десет от всички събрани истории от цялата страна бяха популяризирани чрез видео клипове и бяха наградени в Деня на християнското семейство и младеж – 21.11.2019 година. Празникът бе подготвен заедно с Комисия по въпросите на детето, младежта и спорта с председател Славчо Атанасов, която е към 44-ото Народно събрание на Република България.
 
От името на Светия синод и от Негово светейшество Неофит – Софийския митрополит и Български патриарх, поздрав поднесе Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, вкл. и по адрес на д-р Елеонора Лилова – председател на ДАЗД. Пред аудиторията тя сподели, че инициативата е започнала още през лятото, а мотив за грандиозния спектакъл е вярата, че доброто ще спаси света.
 
Сред затрогващите истории е тази на Анелия Димитрова от Кюстендил, чиято дъщеря печели битката с рака и това е причина тя да помага на всяко дете, заболяло от коварната болест, като търси подкрепа от съгражданите си и набира средства чрез различни инициативи. Друга история, достойна за уважение, е и тази на военнослужещата Радостина Гацова от с. Гара Елин Пелин, която заедно със своя син гледа и малкия Стоян, за да му върне надеждата, че ще има хубаво и щастливо детство.
 
Социалният работник Албена Добрева от Велико Търново е един от най-важните хора в живота на Илиян, баща на 5-годишно дете. Мъжът няма образование и благодарение на подкрепата й в момента завършва 6-ти клас. Заедно учат и благодарение на нея той започва работа в хранителен магазин и успява да излезе от едностайното си жилище, в което живее с дъщеря си. Днес животът за него е съвсем друг.
 
С „голямо сърце“ и знака „Посланик на доброто” беше наградена учителката Петя Илиева от Средно училище „Св. Климент Охридски” в с. Зверино, получила отличието си от Цвета Караянчева – председател на Народното събрание. Вицепрезидентът Илияна Йотова също връчи статуетка и „сърце“ на вицепрезидента на КНСБ Пламен Нанков за създадения към синдиката благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”, от името на който всеки месец се дава стипендия в размер на по 50 лв. до пълнолетието на деца – 44 от цялата страна, изгубили родителите си при трудова злополука.

Сред официалните гости, уважили добротворците, бяха също социалният министър Бисер Петков, който също връчи награда, зам.-министърът на образованието и науката – Деница Сачева, и други представители на институции, съпричастни към „Празник на доброто“.