4 общини от Крайдунавска Добруджа наградени от в. 24 часа в конкурса "Образцова община"

19/7/2019
Общините Силистра, Дулово, Тутракан и Алфатар с награди на в. "24 часа" в церемонията "Образцова община", организирана за органите за местна изпълнителна власт в Северен централен район, обхващаща областите с центрове Русе, Плевен, Габрово, Силистра, Разград и Велико Търново.
 
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев бе сред поканените от ръководството на в. 24 часа начело с неговия главен редактор Борислав Зюмбюлев - родом от Силистра (неговата заместничка Блага Букева е родом от Тутракан), да участва в награждаването в церемонията "Образцова община", проведена  на 18 юли в град Велико Търново.
 
Община Силистра е сред носителите на специално отличие за общини, като поводът е "най-голям брой лекари на глава от населението". Община Тутракан е отличена за "високо ниво на средното образование заради най-добрите резултати на държавните зрелостни изпити в целия СЦР". Алфатар и Дулово са с награди за "добра мрежа от читалища, осигуряващи културен живот за своите жители".
 
Свеоебразният задочен междуобщински конкурс стартира през м. февруари т.г. и е наречен Национален проект “Образцова община”, сравняваща 265-те български общини. Оценките са с няколко компонента. Единият от тях бе гласуването на гражданите на специалния сайт www.bgobshtina.bg.
 
Интернет гласуването носи 20% от оценката на общините в кампанията “Образцова община”. Вотът на гражданите бе единият компонент, по който бе оценяваното коя община е образцова. Вторият бе по факти от кметовете, които са най-запознати с конкретните постижения на база на поптълнен специален въпросник.