Концерт за р. Дунав и морето в Силистра - събитие от Комуникационна стратегия на РБ за ЕС

1/7/2019
В Силистра бе проведен концерт "ПЕСНИ ЗА РЕКА ДУНАВ И МОРЕТО" на лятната естрада в дунавския парк. Той е част от програмата на Областна администрация Силистра в изпълнение на Комуникационна стратегия на Република България за ЕС - дейност 2 в приоритет 2. Това бе проява на НЧ "Доростол" Силистра, чийто председател Маргарита Любомирова приветства участниците - читалищни състави - вокални групи като "Златна есен", "Ретро" и "Интер, както и ВИС "Чар" и дует "Обич"; балет "Лиденс", гостуващите изпълнители - ЦМИ "Мегатон" и танцьорите от група "Ел форс". На финала - Смесен хор "Седянка", народният оркестър и танцьорите от АНТП "Силистра". Участваха също музикантите Стоян Дечев и Григор Шопов.
 
В концерта прозвучаха песни от различни европейски страни, за да се подчертае, че река Дунав е водна дестинация - транспортен коридор №7, но и река на приятелството между 10 държави, през които преминава, и от още 8, до които се отнася басейнът й с 300 притока, от които 30 плавателни.
 
Концертът бе в чест на 29 юни - Международен ден на р. Дунав и в него бе включена е част, посветена на спасението на българските евреи от холокоста през 1943 г., вкл. чрез онагледяване с постери от СУ "Никола Вапцаров" Силистра.
 
"Ще се постараем и догодина по това време да приключим творческия сезон на най-голямото читалище в област Силистра с подобен концерт, защото лятната естрада е подходящо място, поводът - Международният ден на р. Дунав заслужава, а и самодейците имат какво да покажат", заяви след проявата г-жа Любомирова.
 
Да припомним, че с река Дунав Силистра е свързана с още няколко прояви - международната е ТИД - най-голямата водна регата по река в света, завършваща в Силистра, но с културна програма във Ветрен ден преди края; традиционното преплуване на река Дунав през м. август и "Плуване към спомена" на СНЦ "Дунавски клуб" - в името на делата на близо 150 водни туристи, спортисти и дейци.
 
На 5 юли от 11,30 ч. в една от залите на Художествена галерия Силистра е последната преди заключителната наесен проява от Комуникационната стратегия в област Силистра - предстои откриване на изложба, подготвена за образователното дело в европейски измерения в област Силистра. Тя е дело на Филиал Силистра на Русенски университет "Ангел Кънчев" Русе.
 
По този начин се затваря кръгът от събития в Крайдунавска Добруджа, посветени на Стратегията. Партньорите: Регионална библиотека и Регионален исторически музей Силистра, Художествена галерия Силистра, читалища от Силистра, Тутракан, Главиница, Голеш и Ситово. На всички тях присъстваха представители на Областна администрация Силистра, за да представят Комуникационната стратегия и темата за спасението на българските евреи от холокоста през 1943 г.