Област Силистра сред наградените институции в кампанията „Да изчистим България заедно”

26/6/2019
В ботаническата градина на СУ „Св. Климент Охридски“ в София бе открита 9-ата кампания на bTV „Да изчистим България заедно” (www.daizchistim.bg), която става все по.мащабна по своите размери, включително и в обхвата на доброволци, вдъхновени да осъществят още каузи освен почистването.
 
bTV Media Group, чиито най-знакови лица и гости от различни институции участваха в събитието, отличи 50 от най-резултатните си и лоялни партньори в начинанието, сред които национални и регионални институции (сред тях и област Силистра – в лицето на Областна администрация, като координиращо звено на кампанията), бизнес организации и изявени доброволци. 
 
Областите, обединили най-голям брой неправителствени и бизнес организации и институции през 2018 г. са Варна, Бургас и Русе, както и областните градове Плевен, Благоевград и Силистра, постигнали абсолютен рекорд на регионално ниво по брой доброволци за каузата. Областните администрации на Пазарджик, Велико Търново и Хасково пък получиха награда за успешното участие в кампанията на всички общини от техните територии.
 
 „Нашата амбиция е не просто да почистим замърсени места в България и света, а да мобилизираме хората да правят още и много добри дела. Призоваваме ги да почистят градинките, да боядисат пейките, да възстановят гори, които са изгорели, да помогнат на домове за възрастни хора”, коментира Мария Лазарова, мениджър „Социални проекти” в bTV Media Group.
 
На 14 септември стотиците хиляди доброволци в България ще дадат старт на Световния ден на почистването. Миналата година в инициативата участваха 159 държави и 36 млн. души от всички краища на света.
 
„Ние сме много щастливи, че с кампанията „Да изчистим България заедно" Вие давате старт на това голямо международно събитие, което ще приключи в Хавай на 21 септември”, посочи Анна Грил, директор за Европа на глобалното гражданско движение „Let's Do It World”, стартирало преде десетина години в Естония, за да има днес световен обхват.
 
От началото досега „Да изчистим България заедно” е получила подкрепата на над 2 млн. доброволци от цялата страна, като за изминалите 8 кампании са събрани близо 90 хил. тона отпадъци.