Силистренско участие в поредното заседание на Съвместна българо-румънска земеделска работна група

19/6/2019
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев и неговият заместник Илиян Великов бяха сред участниците в поредното заседание на Съвместна българо-румънска земеделска работна група, проведено в заседателната зала на община Две могили, област Русе, която бе домакин и на предишното заседание.
 
Заседанието е организирано от Областна администрация Русе с подкрепата на община Две могили, Асоциация „Еврорегион Данубиус“ с изпълнителен директор Лили Ганчева и на пчеларска фирма „Петрови“.
 
Основен момент във форума бе използването на механизация в производството на пчелни продукти и на пчели майки. Имаше и практическа част –  посещение на пчеларска ферма „Петрови“ в село Бъзовец. Фермата има 23-годишщна история – стартирала е с два кошера, но от 2009 г. започва постепенното им увеличение – днес около 700, резултат от работа по Програма за развитие на селските райони.
 
В пчелините семейство Петрови отглеждат българска медоносна пчела „Апис мелифера родопика“ за механизиран добив на мед от рапица, акация, липа, слънчоглед, резене и букет.  Около 2 500 пчели майки се отглеждат за сезон. Пчеларската ферма е постигнала сериозен успех на изложение в Берлин, където е е участвала със съдействието на Министерство на земеделието и храните.