Възпоменание за Васил Левски в Силистра

18/2/2019
В Силистра пред паметника на Апостола на Свободата бе проведено възпоменание, посветено на 146 г. от Безсмъртието на Васил Левски. Възпоменателната проява бе дело на дирекция „Хуманитарни дейности“ при Община Силистра, с участието на представители на Общински клуб „Христо Бойов“ и на Общински комитет „Васил Левски“ заедно с 4-те му клуба към мрежата от клубове Млади възрожденциНа почетен караул пред паметника бяха ученици от клуб „Млади възрожденци – Таньо Войвода“ при СУ „Н. Й. Вапцаров“.
 
В ритуала участва областният управител Ивелин Статев, заедно със своите заместници Илиян Великов и Стоян Бонев, както и на Елена Томова - главен секретар на Областна администрация. Слова произнесоха д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, и Иван Занов - учител по история в Спортно училище Дръстър.
 
Стихотворения изпълниха Димо Савов от клуб „Млади възрожденци“ при ПМГ „Св. Климент Охридски“ и Петър Ганев от IVб кл. на ОУ „Отец Паисий“.
 
Венци и цветя в знак на почит поднесоха представители на всички институции, взели участие в ритуала, както и представители на политически партии, общински съветници, членове на Общински комитет „Васил Лекски” и Общински клуб „Христо Ботйов”, на Военно окръжие и Съюз на офицерите и сержантите, културни институти, представителни групи от училища в Силистра, обществени организации, сдружения, и гражданството на Силистра.
 
На 19 февруари подобни ритуали ще проведат учениците, властовите институции и гражданството в Тутракан, Дулово, Алфатар и Главиница, където има паметници на Васил Левски, както и училища, и читалища, носещи името на великия карловец.