Парламентът, ДА „Архиви“ и Областна администрация Силистра ще представят в ХГ изложба за Учредителното НС

5/2/2019
Област Силистра е в графика на НС на Република България в осъществяване на инициативата за отбелязване на 140-ата година от Учредителното събрание и на приетата от него Търновска конституция с представяне на изложба с 40 пана. Тя ще бъде аранжирана в две от залите на Художествена галерия Силистра на 26 март т.г., за да бъде на разположение на добруджанци в продължение на една седмица.
 
Своеобразният празник на парламентаризма у нас ще бъде съчетан и с отбелязване на 20-ата година на Областна администрация Силистра, представляваща в региона чрез областния управител централната изпълнителна власт – Министерски съвет, избиран от Народното събрание.
 
Това стана ясно при срещата на областния управител Ивелин Статев с Юлия Кюшелиева – началник на отдела в Силистра на „Държавен архив“, която ще подготви за събитието специален материал, включващ и информация за деветимата добруджанци, участници в Учредителното събрание, както и за народните ни избраници в най-ново време.
 
Първите ни представители в парламента, за които няма запазени архивни фондове, са били видни възрожденци, а част от тях са били и членове на т.нар. Българска община преди Освобождението през 1878 г.
 
Г-жа Кюшелиева потърси съдействие от представителя на държавната власт за област Силистра при осъществяване на разяснителни и подготвителни срещи с отговорни служители от кметските администрации в общините в навечерието на Местни избори 2019 във връзка с т.нар. оперативни документи.
 
Повечето от тях се съхраняват 20 години по места в общините, а някои и до 75 г., за да бъдат обслужвани по тях гражданите от архиварите в общинските администрации. Практиката показва, че в предишни години не е намирана практическа връзка между институциите, за да бъдат ясни за кметските среди механизмите за предоставянето им, което по закон трябва да се случва „безапелационно и без уговорки“.
 
Това се отнася и за всички институции, издаващи и съхраняващи този вид оперативна документация, до която гражданите имат право на достъп по тяхно желание и необходимост. Целта на обучението е да се помогне на общините в тяхната работа и така да се спести на гражданите разкарването им до Архива, където на тези документи не им е дошло време да постъпят.
 
За тази цел в края на лятото и в началото на есента в навечерието на изборния процес предстои нова среща със секретарите на общини, които по правило са председатели на постоянно действащите Експертни комисии.
 
Миналата година „Държавен архив“ Силистра отбеляза 55 г. от създаването си, издавайки две ценни и полезни книги – справочника „Пътеводител по фондовете на Държавен архив – Силистра (1944-2016)“ – второ допълнено издание с нова информация от 1980 до 2016 г., и каталога „Българското православие в Силистренско (1878-1947)“ – съдържащ 374 документа, а през настоящата 2019 г. акцент в работата на екипа е контролно-методическата дейност.