Опознавателна среща на областния управител на Силистра с новия директор на Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“

1/2/2019
В Областна администрация Силистра по покана на областния управител Ивелин Статев бе проведена среща с доц. д-р Валентин Стоянов – новоназначен директор на Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“, която премина с участието на заместник-областните управители Илиян Великов и Стоян Бонев.
 
Доц. Стоянов пое ръководството на Филиал Силистра след пенсионирането на предшественичката си на поста доц. д-р Теменужка Богданова. Той представи пред екипа на г-н Статев състоянието на учебното заведение в силистренската му структура, където се извърша обучение по педагогически и по инженерни специалности. Създадена е възможност за обучение  и на докторанти – в ход е предварителна процедура за нов докторант.
 
„Филиал Силистра е важен за нашата област“, заяви областният управител, от чието име е една от наградите, давани всяка година на студентка майка отличничка. През годините Областна администрация е оказвала внимание на Филиала и неведнъж е съдействала за решаване на негови въпроси. Периодично са провеждани срещи и с ректорското ръководство, включително и в присъствието на представители на бизнеса с цел непосредствено взаимодействие с тях. Предстоят и нови форуми, включително и идеята за привличане за студенти на работещи специалисти, желаещи да повишат своята квалификация по електро и автомобилни инженерни специалности.
 
Споделени бяха няколко проблема, на които се търси решение: набиране на повече студенти за следващата учебна година – поне два пъти повече от миналогодишния прием, за да има по-голямо финансово постъпление; оптимизиране на битов проблем като отоплението на сградата за обучение; възвръщане към идеята осигуряване на общежитие за студентите, особено ако се възстанови бесарабската връзка с етнически българи от Молдова и Украйна, а в проекция и при създаване на нови полезни контакти с Румъния, с лицеи от които се провеждат трансгранични европейски проекти, и др.