Съдействие за българска етно вечер в Букурещ

16/1/2019
Продължават приемните на областния управител на област Силистра г-н Ивелин Статев. От възможността за среща с него по свое желание се възползваха кметицата на село Шуменци от община Тутракан г-жа Калина Михайлова и нейният съпруг отец Михаил Михайлов от Русенска епархия.
 
Те споделиха пред представителя на държавната власт в Крайдунавска Добруджа намерение за провеждане на народополезна културна инициатива сред българската общност в град Букурещ.
 
Инициативата е по предложение на Дружество „Братство“ в румънската столица с председател Лука Велчов, възпитаник на почетния гражданин на Силистра Пирин Бояджиев – учител и краевед. Става дума за тържество с ревю на български народни костюми от колекцията на г-жа Михайлови, подобно на изявите й в Брюксел, Русе и Силистра, проведени през последните години.
 
За осъществяване на събитието ще започне подготовка, вкл. и за възможността пред българите в северната ни съседка, сред които и потомци на калипетровци в село Бранещ, да бъдат представени книгите на етнолога д-р Йордан Касабов, посветени на влиятелната в областта подетнографска група шиковци и изследването му за богомилите като пратеници от древността. Сред обсъдените идеи е и желанието във вечерта да се включи младежки ансамбъл от Букурещ, ръководен от силистренеца Кирил Недев.
 
Преди време банатският българин г-н Велчов бе гост на Силистра и на среща в общината с представители на екипа на кмета д-р Юлиян Найденов, както и на дарителя проф. Иван Гаврилов от София, обяви поканата си към всички, желаещи да научат за българските светини в Букурещ, да заповядат на негова територия, за да им ги представи. С помощта на д-р Гаврилов от тази възможност се възползваха ученици от областта, но поканата е валидна и за други организирани групи.