На Богоявление в област Силистра

7/1/2019

В Силистра и в други селища на областта по традиция бе честван празникът Богоявление, първо в храмовете от Доростолска и Русенска епархии, а в областния град, в Тутракан, Кайнарджа и в още населени места бе проведен и ритуалът по хващане на кръста във вода - за здраве и берекет.

25-годишният Иван Петров Цветков, който работи в Белгия и не за пръв път участва в надпреварата за хващане на кръста, тази година в компанията на общо 10 конкуренти стана негов "повелител" в ритуала за Богоявление в Силистра. В Тутракан. 
 
С участието на Н. Впр. Доростолския митрополит Амвросий, на областния управител Ивелин Статев - за победителя поздравителен адрес, икона на св. Йоан Кръстител и материална награда, на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов - поздравление и парична награда, както и на стотици силистренци, включили се в празника край реката, предшестван от литургия в православен храм „Св. първоапостоли Петър и Павел.  
 
За девети път Иван Радев спаси кръста, хвърлен в Тутракан в р. Дунав, както повелява християнската традиция, тази година с участието на отец Йордан от местната енория. Общо трима тутраканци се включиха в ритуала. Празникът бе почетен и от една от националните телевизии. В Кайнарджа по подобен начин празникът премина край историческата Кючук-кайнарджанска чешма.