Областна администрация Силистра приключи годината с три събития за културното многообразие

2/1/2019
В навечерието на Коледа и Нова година Областна администрация Силистра проведе в три населени места в различни общини от региона събития, посветени на културното многообразие във връзка с изпълнение на Комуникационна стратегия на Република България за ЕС – работна програма 2018.
 
В салона на НЧ „Пробуда“ в село Калипетрово с председател и самодеец Курти Иванов бе проведено едно от предвидените събития. На аудиторията бяха предложени презентации за езиците в Европа, както и за традициите при празнуване на Коледа.
 
Гост на събитието бе заместник-областният управител Илиян Великов, който поздрави присъстващите от името на областния управител Ивелин Статев както за участието в него, така и за предстоящите празници. Сред гостите бяха също сем. Калинка и Михаил Михайлови от село Шуменци – тя е кмет на селото, а той е отец в Русенска епархия, и жители на село Брънещ, Република Румъния, потомци на изселници от Калипетрово и други добруджански села от преди 200 години.
 
Представена бе и книгата „Шиковското население в Добруджа“ с автор д-р Йордан Касабов, а художествената програма бе коледен концерт на самодейните състави на читалището, осъществен от Коледарска група „Гребенци“, Танцов състав с р-л Чудомир Валериев, солистката Митанка Петрова, инструменталистите ветерани Петър Дойков и Христо Сарафов, както и на Детска певческа група с р-л Валентин Сарафов.
 
Ирена Владимирова представи химна на шиковци, написан от местната авторка Милка Трендафилова, а заедно с Димитър Курдоманов изпълниха на шиковски диалект две произведения с хумористично съдържание.
 
В салона на Народно читалище „Н. Й. Вапцаров“ в град Дулово бе проведен коледен концерт, съчетан със събитие на Областна администрация Силистра, представена от заместник-областния управител Илиян Великов, който приветства участниците в проявата от името на областния управител Ивелин Статев. В събитието участваха кметът на община Дулово д-р Юксел Ахмед и председателят на читалищното настоятелство Пеньо Ангелов.
 
Преди изпълненията на самодейците – коледари, танцьори и певци, бе представена темата за културното многообразие в Европейския съюз, каквато е темата на 2018 г. Присъстващите научиха, че в Европа има 225 местни езика, а в Европейския парламент официални са 24 от тях, сред които и българският. Реално чрез него е представена и кирилицата, заедно с латиницата и гръцкия алфабет. Европейски ден на езиците се чества на 26 септември с подкрепата на Европейския съюз от 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците.
 
Разгледана бе и темата за предстоящите празници Бъдни вечер, Рождество Христово и Коледа в светлината на традициите на различните народи. Включително и за разнообразието на образа и имената на добрия Дядо Коледа, наследил своя „предшественик“ – добрия старец.
 
Този, който е желан гост навсякъде и за когото европейските страни имат различни имена, с които го наричат. Някои дори имат повече от едно име, примерно в Полша са 6 – според регионите, в Испания три – отделни за испанци, баски и каталунци, и т.н.
 
Началото на традицията е в 3-4 в. в Кападокия. Според легендата става дума за много млад мъж, останал в историята като човек с качествата благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата. Дарил е цялото си богатство на бедните и на онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.
 
В тутраканското село Шуменци бе проведен обичаят Игнажден – в миналото един от най-важните в календара на древните българи. Негови организатори са кметството с кмет Калина Михайлова и Народно читалище „Стефан Караджа“. В битовата обстановка на пенсионерския клуб бяха пресъздадени ритуали като прекадяване и опяване от православен свещеник – отец Михаил от Русенска епархия, на донесената храна, приготвена специално за празника.
В него от Областна администрация Силистра участва заместник-областният управител Стоян Бонев, който поздрави домакините с предстоящите зимни празници – Бъдни вечер, Коледа, Рождество Христово и Нова година. Представен бе и поздравителен адрес от областния управител Ивелин Статев.
 
Игнажденските ритуали бяха допълнени с презентации за културното многообразие на ЕС по отношение на празнуването на празниците Бъдни вечер и Коледа, както и на многообразието на езиците на Стария континент.