Събитие за културно многообразие в село Калипетрово

31/12/2018
В навечерието на Коледа в салона на НЧ „Пробуда“ в село Калипетрово с председател и самодеец Курти Иванов бе проведено третото от предвидените събития, посветени на културното многообразие в страните от ЕС, реализирани като дейности със средства по Комуникационната стратегия на РБ за ЕС през 2018 г. На аудиторията бяха предложени презентации за езиците в Европа, както и за традициите при празнуване на Коледа.
 
Гост на събитието бе заместник-областният управител Илиян Великов, който поздрави присъстващите от името на областния управител Ивелин Статев както за участието в него, така и за предстоящите празници. Сред гостите бяха също сем. Калинка и Михаил Михайлови от село Шуменци – тя е кмет на селото, а той е отец в Русенска епархия, и жители на село Брънещ, Република Румъния, потомци на изселници от Калипетрово и други добруджански села от преди 200 години.
 
Представена бе и книгата „Шиковското население в Добруджа“ с автор д-р Йордан Касабов, а художествената програма бе коледен концерт на самодейните състави на читалището, осъществен от Коледарска група „Гребенци“, Танцов състав с р-л Чудомир Валериев, солистката Митанка Петрова, инструменталистите ветерани Петър Дойков и Христо Сарафов, както и на Детска певческа група с р-л Валентин Сарафов.
 
Ирена Владимирова представи химна на шиковци, написан от местната авторка Милка Трендафилова, а заедно с Димитър Курдоманов изпълниха на шиковски диалект две произведения с хумористично съдържание.
 
Предишните две събития, посветени на културното многообразие в ЕС бяха в различни общини: в тутраканското село Шуменци, където бе гостуването на екип от Областна администрация Силистра начело със зам.-областния управител Стоян Бонев бе съчетано с въстановка на  „Празникът Игнажден“, проведен в партньорство с НЧ „Стефан Караджа“, и в град Дулово – там събитието бе вписано в голям коледен концерт на местни таланти от НЧ „Н. Й. Вапцаров“ и с домакинството на кмета на общината д-р Юксел Ахмед.